7 Cara Didik Anak Lebih Pintar

Anak-anak kita sangat unik dan mempunyai keistimewaan tersendiri. Jadi kenapa kita mesti fokus kepada kelemahan dan perkara lain yang mereka tidak boleh lakukan dengan baik seperti kanak-kanak lain berbanding kelebihan mereka?

Menjadi tugas ibu bapa untuk membantu membentuk bakat semula jadi anak, jadi barulah mereka boleh berjaya dan melalui pengalaman baik dalam hidup.

Untuk mendidik kekuatan individu anak anda yang unik, ada tujuh perkara yang anda mesti amalkan.

1. Jangan tengok pada ‘masalah dan cuba ‘membetulkannya’

Tak kira sama ada di rumah atau pun sekolah, kita biasanya akan fokus kepada apa kesilapan yang dibuat oleh anak.

Tidak semua orang boleh menjadi bagus dalam semua perkara, jadi lebih awal anda kenal pasti kelebihan anak, maka lebih bagus untuk anda fahami faktor menarik semula jadi anak-anak supaya mudah membimbing mereka ke mercu kejayaan.

2. Bantu menukar kelakuan buruk dengan sesuatu yang lain

Antara kelakuan buruk kanak-kanak prasekolah adalah suka menggigit orang. Ia sangat menggeramkan para ibu bapa.

Sudahnya ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang suka menggigit asyik fokus kepada kelemahan si anak sahaja. Mereka asyik bertanya soalan yang sama. “Hari ni ada gigit kawan tak?” atau mengingatkan anak supaya jangan menggigit kawan!

Sebaiknya cuba cari apa minat anak anda dan bakat sebenarnya, jadi anda ada benda lain untuk diberi perhatian dan bukan sekadar masalah dia suka menggigit orang lain.

3. Fokus kepada aktiviti yang paling anak gemar

Tentu anda dapat kesan apa jenis permainan atau aktiviti yang mampu membuatkan si kecil duduk diam dalam masa yang lama.

Contohnya jika dia gemar bermain permainan lego, maka anda boleh memintanya membina objek yang pelik dan sukar. Dengan cara ini anda membantunya menjadi lebih kreatif kerana otaknya berfikir dan ototnya aktif bekerja.

4. Bina rangkaian ‘rakan kongsi’

Bukan hanya anda berdua sahaja yang ditemui oleh anak setiap hari. Sebagai ibu bapa, anda tentu melihat anak membuat sesuatu perkara yang baru setiap hari.

Jika ada orang lain di sekeliling hidup anda seperti datuk nenek, jiran-jiran, guru dan pengasuh yang mampu memerhatikan beberapa aspek karektor anak, jadi mereka boleh membantu mengesan apa bakat yang dimiliki oleh anak. Dengan cara itu anda boleh mengasah bakat tersebut dan memberi fokus kepadanya.

5. Berikan perhatian tanpa sempadan

Perhatikan berapa kali anak meminta anda memberi perhatian dengan apa yang mereka buat. Anak-anak cuma mahukan perhatian daripada ibu bapa untuk membesar dengan lebih berkeyakinan dalam menghadapi cabaran dalam kehidupan.

6. Biasakan beri masa menunggu jawapan daripada anak

Gandakan masa anda menunggu apa yang anak fikirkan tentang sesuatu soalan. Apabila anda mula melatih diri untuk lebih mendengar apa yang ingin diperkatakan oleh anak, dan mengesan apa yang mereka inginkan, maka komunikasi akan lebih berjalan lancar.

7. Jangan harap perubahan sekelip mata

Matlamat sebagai ibu bapa adalah untuk memastikan anak-anak hidup bahagia dan gembira. Jika anda sedang dalam proses mengubah perilaku anak-anak kepada yang lebih positif, jangan jangkakan ia berlaku sekelip mata. Yang penting ibu bapa jangan cepat putus asa.

Sumber Artikel & Gambar: majalahpama.my

Beri Anak Bermain dengan Gajet? Ini Garis Panduan yang Perlu Anda Tahu

Pemberian gajet pada anak-anak pada masa kini dilihat sudah menjadi kebiasaan ke[ada mereka, ramai di antara ibu bapa yang menggunakan pendekatan memberi gajet sebagai salah satu cara bagi membuatkan anak-anak diam.

Namun begitu, sebelum membuat keputusan untuk beri anak-anak bermain dengan gajet, ketahui dahulu apakah saranan yang telah dutetapkan, besesuaian dengan umur anak-anak.

Menurut perkongsian dari saudara Hafiz Sulaiman, terdapat beberapa rekomendasi yang telah disarankan oleh American Academic of Paediatric (AAP) dalam memberikan gajet kepada anak-anak.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Sudah bertahun lamanya American Academy of Paediatric (AAP) mengesyorkan kanak-kanak di bawah usia 2 tahun tidak didedahkan langsung kepada media elektronik dan gajet seperti telefon, komputer, tablet dan juga televisyen. Tahun lalu, AAP mengeluarkan garis panduan baharu yang lebih realistik mengambil kira kemajuan teknologi kian pesat.

Antara rekomendasi AAP:

1) Anak-anak di bawah usia 18 bulan

* Elakkan media skrin

2) Anak-anak usia 18-24 bulan

* Pilih program kualiti tinggi
* Ibu bapa perlu menonton bersama dan membimbing anak-anak berkenaan kandungan tontonan.

3) Anak-anak usia 2-5 tahun

* Hadkan sejam sehari program berkualiti tinggi.
* Tonton bersama anak-anak dan fahamkan mereka serta aplikasikan kepada dunia sebenar.

4) Anak-anak melebihi 6 tahun

* Letak had masa dan jenis media yang ditonton.
* Pastikan media tidak mengganggu waktu tidur, aktiviti fizikal dan apa-apa aktiviti yang penting untuk kesihatan.

5) Waktu tanpa elektronik

Bina waktu bersama tanpa media elektronik seperti sewaktu makan malam, memandu dan juga lokasi bebas media elektronik seperti bilik tidur.

6) Terangkan mengenai penggunaan atas talian

Penerangan berterusan mengenai tatacara pengguna atas talian (online) seperti keselamatan dan juga menghormati warga online dan juga diluar talian (offline).

Penting untuk diambil perhatian ialah walaupun lanskap media berubah senantiasa seiring dengan kemajuan teknologi, cara didikan keibubapaan yang sama masih terpakai. Ibubapa memainkan peranan penting mengawal dunia media anak-anak sebagaimana pendidikan diluar skop media. Ia sangat penting supaya penggunaan media dapat dimanfaatkan supaya memberi kesan positif kepada anak-anak.

Perlukah menepuk belakang bayi sehingga sendawa selepas diberi susu? Ini penjelasan daripada Doktor

Kalau tengok, mesti ramai ibu bapa yang akan menepuk-nepuk belakang bayi sesudah menyusu, tidak lama selepas itu bayi akan mula untuk sendawa.

Mungkin ada yang terlepas pandang, akan perlunya untuk membuat byi ini sendawa, dan menurut perkongsian dari seorang doktor, iaitu Dr Taufiq Razif, perlunya untuk sendawakan bayi, selepas mereka menyusu.

Mari kita ikuti perkongsian darinya

Dah Sendawakan Baby Dah Sayang?

Ni la soalan yang selalu isteri saya tanya kalau saya baru habis bagi anak saya minum susu. Lelaki macam saya ni kadangkala tu tak sensitif sangat bab sendawakan baby ni.

Padahal bahaya sangat kalau tak sendawakan baby dulu sebelum tidurkan dia. Baby kita boleh tersedak dan termuntah masa tidur tau.Banyak je kes baby masuk kecemasan sebab jangkitan kuman pada paru-paru. Rupanya antara penyebab jangkitan kuman pada paru-paru ( aspiration pneumonia ) pada bayi adalah tersedak susu.

American Academy of Paediatrics ( AAP ) sendiri yang syorkan ibu bapa sendawakan baby setiap kali lepas menyusu walaupun baby tu nampak tenang dan tak meragam sebab kita tak tahu berapa banyak udara yang terperangkap kat dalam perut baby kita tu.

Antara tanda baby kita mintak disendawakan adalah bila baby tu meragam lepas minum susu sebab udara yang ikut tertelan masa menyusu tu akan menyebabkan rasa penuh dan tak selesa pada bayi kita. Jangan pulak baby menangis lepas menyusu kita ingat baby nak tidur pula ye. Sendawakan dulu baru bagi baby tidur tau. Jangan sampai kelalaian kita membunuh baby kita sendiri.

p/s : Saya Taufiq Razif berharap sangat info dan artikel ni disebarkan pada kaum lelaki macam saya ni. Saya tahu banyak suami yang tak tahu ilmu ni. Lebih-lebih lagi yang baru berumahtangga.

Ini Cara Bancuh Susu Bayi yang Betul Bagi Mengelakkan Khasiat Susu Hilang

Seperti kita ketahui yang susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak kecil, namun tidak semua ibu mampu atau berpeluang untuk menyusukan anak atas sebab-sebab tersendiri.

Oleh itu ada yang menggantikan dengan susu formula untuk memastikan si manja dapat khasiat secukupnya untuk membesar.

Tetapi dalam membancuh susu formula si bayi, ramai ibu bapa melakukan perkara salah sehingga menyebabkan zat dan nutrisinya susu berkenaan hilang di mana mereka akan mula membancuh susu dengan air panas dahulu.

Penerangan ini dikongsikan oleh blog Vanilla Kismis tentang kesalahan yang dilakukan oleh ibu bapa ini dalam proses membancuh susu.

 

Seperti kezaliman bagaimana anda membacuh susu formula?

Selalunya cara di bawah ini bukan?

1) Masukkan susu formula yang disukat dalam botol.
2) Tuang air panas.
3) Selebihnya tuang air masak yang sejuk.
4) Goncang sehingga sebati
5) Rasa suhu sebelum diberi minum.

Memetik laporan portal berkenaan, ia menyatakan bahawa sebenarnya langkah-langkah di atas adalah salah!

Kenapa?

 

Ini kerana air panas dengan suhu lebih 70 darjah Celsius jika dicampur dengan susu formula akan mematikan nutrisi-nutrisi yang ada dalam susu tersebut.

Malah air yang terlampau panas juga akan bertindak balas dengan botol susu jika botol bukan bebas BPA yang mana  pengewapan yang berlaku mungkin akan membebaskan bahan kimia (material botol susu) itu.

Adalah sangat merugikan jika anak yang diberi minum susu formula apatah lagi yang mahal tapi tidak mendapat apa-apa khasiat. Oleh itu ada baiknya kita membaca dahulu langkah-langkah penyediaan susu formula seperti yang terdapat pada label kemasan agar nutrisi-nutrisi dapat diserap dengan elok.

Oleh itu disini kami titipkan langkah-langkah yang betul untuk penyediaan susu si manja iaitu:-

1) Tuangkan dahulu air masak yang telah disejukkan ke dalam botol susu anak.
2) Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit air panas sehingga air dalam keadaan suhu suam. Contoh sukatan: 4oz air masak, 1oz air panas untuk susu 5oz.
3)Tambah susu formula mengikut sukatan yang telah diberikan pada tin dengan menggunakan sudu yang dibekalkan.
4) Tutup botol. dan goncangkan sehingga larut dan sebati.
5) Uji suhu dengan menuang botol dan biarkan sedikit susu jatuh ke atas pergelangan tangan anda di sebelah dalam. Ia seharusnya terasa suam, bukan panas.

Info tambahan

Mungkin masih ada cara-cara lain untuk membancuh susu yang betul, tetapi tujuannya adalah sama untuk pastikan susu tidak kehilangan nutrien.

Jangan menggunakan ketuhar gelombang mikro (microwave) untuk menyediakan atau memanas semula susu.

Pemanasan ketuhar gelombang mikro yang tidak sekata boleh menyebabkan ‘titik panas’ (hot spots) di dalam susu.

Keadaan ini akan menyebabkan mulut bayi melecur.

Cara Baca WhatsApp Pasangan Anda Tanpa Diketahui Mereka

Salah satu medium berlaku kecurangan pada masa kini adalah melalui aplikasi WhatsApp. Jika anda menyedari pasangan anda kerap memegang telefon bimbit dalam keadaan meragukan saban hari, artikel ini sesuai untuk anda.

WhatsApp mungkin boleh digodam atau dimanipulasikan secara tidak langsung dengan melanggan aplikasi berbayar, tetapi berbaloikah sekiranya anda menjumpai kaedah lain yang lebih cepat, mudah dan murah? Di sini kami kongsikan teknik mudah untuk hack Whatsapp pasangan anda tanpa dikesan.

Apa yang anda perlukan hanyalah 3 perkara; smartphone pasangan anda, smartphone/laptop milik anda serta sambungan internet.

Salah satu cara yang mudah adalah anda hanya perlu meminta telefon pasangan anda. Hanya satu kali. Gunakan alasan untuk menghantar mesej kepada rakan anda dan katakan bahawa telefon anda kehabisan kredit. Yakinkan pasangan anda untuk perkara ini.

Terdapat 2 cara yang boleh digunakan sama ada melalui smartphone ataupun laptop.

1. Laptop (*Video bermula pada minit 1:27.)
2. Smartphone

Penggunaan smartphone untuk membuka aplikasi WhatsApp pasangan anda adalah sama dengan kaedah laptop, iaitu dengan cara anda menggantikan smartphone anda sebagai alat untuk melayari ‘Whatsapp Web’ menerusi Google Chrome smartphone anda.

1.Buka laman web Google Chrome pada smartphone kepunyaan anda. Pilih ‘Request Desktop Site’ di bahagian aturan. Pergi ke laman web ini → https://www.whatsapp.com/web .
2. Lakukan prosedur yang sama kepada smartphone pasangan anda seperti dalam video atau dibawah.

Video di bawah menunjukan teknik membuka whatsapp pasangan anda menggunakan smartphone. Anda boleh tonton untuk lebih faham teknik bagi penggunaan smartphone

Tip Lengkap Bagaimana Kami Mengerjakan Umrah Dengan Anak Kecil

Semenjak menetap di Mekah, banyak kali tertangguh hasrat saya untuk berkongsi kisah Umrah bersama anak, sejak dari Naura Medina berumur 9 bulan kini umurnya sudah 2 tahun 6 bulan, SubhanaALLAH.

Hari ini terluang sedikit masa untuk habiskan juga coretan khas yang memberi fokus kepada tetamu cilik Allah ini dan sedikit tips untuk dikongsi kepada ibu bapa semua bagi memenuhi hasrat beberapa orang rakan yang meluahkan kerisauan ibadah Umrah terganggu jika datang bersama anak-anak kecil mereka.

TABARAKALLAH buat ibu bapa serta ahli keluarga yang menaruh harapan tinggi dan sentiasa berdoa agar diberi kesempatan untuk menunaikan Umrah dan beribadat di tempat yang menjadi idaman umat Islam seantero dunia, lebih istimewa ibadah Umrah ini disertai dengan tetamu cilik Allah yang Rasulullah SAW umpamakan ibarat malaikat-malaikat kecil.

Seperti penulisan saya tahun lalu untuk rentetan Infak dan Ibadah Ramadan, saya amat menggalakkan agar ibu bapa turut membawa anak-anak menunaikan ibadah Umrah bersama, ketepikan soal kekangan wang ringgit atau memikirkan kepayahan, kerumitan beribadah dengan anak-anak kerana ibadah Umrah ini sebenarnya ringkas sahaja.

Yakinlah bahawa pelbagai keberkatan dan kenangan manis akan diperoleh dan menjadi memori indah bersama. Makin mencurah rezeki Allah limpahkan bilamana ibu bapa berusaha untuk membawa anak-anaknya ke jalan Allah.

Ramai yang bertanya, “Susah tak bawa baby? Macam mana nak beribadah nanti? Anak menangis, menjerit, berlari-lari?” USAH KHUATIR dan was-was kerana ALLAH sentiasa ada mempermudahkan urusan ibadah kita kepada-NYA.

Di sini lah tempatnya, Tanah Suci Mekah dan Madinah untuk ibu bapa dan anak-anak beribadah bersama-sama (selain di rumah) dan berkongsi nikmat dan kebesaran Allah. Dan di sini lah tempatnya untuk anak-anak memerhati (walaupun mungkin belum lagi faham) betapa Tanah Suci inilah semua Umat Nabi Muhammad SAW berkumpul dan bersatu menunaikan ritual Ibadah, cerita-cerita Nabi dan Rasul lebih realistik untuk digambarkan pada anak-anak.

Saya banyak mempelajari budaya keibubapaan masyarakat Arab yang sentiasa menunjukkan kecintaan dan sayang pada anak-anak mereka, juga sangat kasih pada kanak-kanak lain. Seringkali Medina didukung, dicium oleh mereka ini bila ke Masjidil Haram mahu pun di pasar raya.

Pertama sekali ingin saya nasihatkan agar memilih travel agency yang “kids-friendly” dan menyediakan mutawif yang dapat membantu jemaah bukan sahaja pengurusan di KLIA tetapi hendaklah sehingga pulang ke Tanah Air. Banyak servis yang bagus dikendalikan oleh beberapa agensi Umrah seperti Zahafiz, Andalusia, Farhan Travel dan Tours dan sebagainya.

Pengalaman kali pertama membawa Naura Medina pada bulan Ramadhan 2014 berusia 9 bulan bersama orang tua saya, adik perempuan dan adik angkat. Ketika itu suami di Mekah sejak tahun 2010 mengetuai Projek Menara Jam Abraj Al Bait, Temporary Mattaf (bulatan yang mengelilingi Kaabah) hingga kini projek Shamiya Pembesaran Masjidil Haram bersama 14 orang lagi rakyat Malaysia.
Apabila jemaah mengikuti pakej-pakej Umrah berkumpulan, lebih banyak masa perlu diperuntukkan mengikut keadaan semasa. Bertolak ansur, bertimbang rasa dan sentiasa menghormati antara jemaah-jemaah lain.

Ibu bapa yang bersama-sama tetamu kecil ALLAH ini perlu lebih banyak bersabar, dan bersabar. Istiqamah dengan niat kita untuk ibadah Umrah dengan anak-anak, jangan dimarahi mereka dek kerana kepenatan kita!

Ringkasan tips Umrah saya permudahkan dengan setiap penjelasan ada pada ilustrasi gambar peribadi kami sekeluarga pada musim Ramadan 2014 dan terkini 03.03.2016. Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua yang akan mengerjakan ibadah Umrah, inshaaALLAH.

Di alu-alukan untuk share sebagai rujukan kelak di masa hadapan buat ahli keluarga, saudara mara dan rakan taulan.

Coretan saya ini mungkin tidak lengkap sepenuhnya, saya mohon agar rakan-rakan turut merujuk kepada mutawif-mutawif atau agensi yang menguruskan Kursus Umrah untuk mendapat butiran lanjut tentang ibadah Umrah.

Besar harapan saya jika ada pengalaman-pengalaman daripada ibu bapa lain yang pernah membawa anak-anak kecil menunaikan ibadah umrah untuk berkongsi cerita di ruangan komen.
Jazakumullah khairan katsiraa, semoga memberi kebaikan pada diri saya dan rakan-rakan dan mempermudahkan urusan ibadah Umrah pada jemaah.

Doa saya buat kalian semua agar dirahmati Allah dan dilimpahkan rezeki diberi peluang untuk menjejakkan kaki di Madinah dan Mekah menunaikan Umrah bersama keluarga tersayang dan bersilaturrahim bersama saya di sini, inshaAllah!

Destinasi ke Jeddah bersama Ketua Pramugara Malaysia Airlines – Encik Ismail. Kru MAS yang sangat ramah dan banyak membantu urusan kami sekeluarga di dalam pesawat. Jarang beliau dapat penerbangan Umrah bersama kanak-kanak usia Naura Medina.

Mengisi masa lapang anak-anak dengan membaca atau biarkan anak-anak bermain dan kepenatan. Nanti dalam pesawat tidur!

umrah-anak03

Selesai urusan passport control di King AbdulAziz Terminal Jeddah, tidak ramai jemaah waktu ini 09 Februari 2016.

KLIA – Terminal Haji Jeddah

Membawa anak kecil amat memerlukan tahap kesabaran yang tinggi, apatah lagi perlu tempuh perjalanan yang amat panjang – 3 jam di KLIA, 9 jam penerbangan KUL – JED dan hampir 4 jam di Terminal Haji untuk menunggu giliran di passport control dengan kerenah pegawai Arab Saudi di Imigresen yang bermacam ragam. Di sinilah Allah menguji kesabaran dan keimanan kita, jadi perbanyakkan istighfar agar amarah tidak menguasai akal dan emosi. Paling penting perlu beri keselesaan dan tumpuan pada anak kecil – pastikan emosi anak-anak ini dijaga dan kawal pergerakan mereka dengan keadaan terminal yang sesak dengan jemaah dari seluruh pelusuk dunia (terutama di bulan Ramadan) agar tidak hilang dari jagaan.

Hand luggage

umrah-anak04

Kebanyakan travel agent akan sediakan beg roda, beg silang dan hand luggagekepada jemaah. Keperluan hand luggage di bawa bersama ke dalam pesawat untuk tetamu cilik Allah ini perlu ada:

1. Selimut (dalam pesawat disediakan, selimut sendiri untuk kegunaan di dalam bas sepanjang perjalanan Jeddah ke Madinah adalah 4 jam).

2. Bantal kecil.

3. Stok makanan bagi kanak-kanak usia 1 tahun ke bawah (Nestum, susu formula, infant cereals dan lain-lain.) Untuk Medina ketika 9 bulan saya bungkuskan dan letakkan di dalam beberapa bekas makanan saiz kecil. Bila dia dah besar sikit dan dah banyak gigi ni saya bungkuskan beberapa jenis biskut Tiger / Oreo / Mary, Milo, buah-buahan yang tidak berair dan tahan lama seperti epal 2-3 biji (kulitnya saya kupas dalam pesawat, pinjam pisau daripada kru sebab tak boleh hand carry barang-barang tajam pisau, gunting dan lain-lain.)

4. Lampin pakai buang – bawalah sekurang-kurangnya 10 keping atau lebih.

5. Ubat-ubatan – paling penting! Boleh minta nasihat doktor semasa pergi dapatkan suntikan vaksin dan mungkin boleh dapatkan Paracatemol, selsema dan batuk. Ini adalah persediaan awal untuk mengelak sebarang kekalutan jika anak-anak jatuh sakit. Losyen juga penting untuk pastikan kulit anak-anak sentiasa lembab dengan cuaca kering dan panas terutama di Mekah. Di Madinah dan Mekah terdapat banyak farmasi di sekitar kawasan hotel, ibu bapa boleh beli ubat-ubatan akan tetapi ada sedikit kesukaran dalam komunikasi bahasa kerana ramai tidak berapa faham bahasa Inggeris.

6. Pakaian – bawa lebih baju dan seluar anak-anak. Keadaan cuaca di Madinah dan Mekah dah mula sedikit panas pada bulan Mac jadi bawalah baju yang sedikit nipis untuk keselesaan anak-anak. Di dalam pesawat pakaikan anak-anak sweater dan salin pakaian lebih kurang sejam sebelum pesawat mendarat.

7. Tuala kecil – boleh minta daripada kru penerbangan atau bawa sendiri untuk lap dan bersihkan badan anak-anak. 12 jam perjalanan daripada KLIA dan dalam pesawat tentunya anak-anak dah bau mashammm jadi saya akan bawa Medina ke tandas untuk tukar lampin, pakaian dan basahkan tuala kecil diperah untuk lap badannya. Ini juga untuk elak anak-anak cepat dapat ruam. Tuala kecil juga diperlukan ketika ziarah atau ke Masjid, terutama sekali ketika Tawaf berdekatan dengan Kaabah. Basahkan tuala letakkan di kepala anak-anak untuk mengelakkan dehidrasi.

Pesawat

umrah-anak05

Malaysia Airlines adalah pesawat pilihan saya kerana kru airlines yang mesra, dan tidak lekok untuk memberi dan membantu apa jua permintaan kita. Nak menempuh 9 jam penerbangan, MashaAllah bukan orang tua sahaja yang akan lenguh-lenguh badan begitu juga anak-anak kita. Saya sering menggunakan perkhidmatan MAS sama ada chartered airlines (khas untuk jemaah Umrah) dan juga komersil – kedua-duanya tak ada masalah bila mana ada keperluan untuk kita mengikut dari belakang anak-anak berjalan (Saei 3 pusingan pergi dan balik). Jangan biarkan anak-anak berjalan tanpa pengawasan atau hanya dengan lirikan mata, ikutlah anak-anak supaya tidak menganggu urusan jemaah lain yang sedang tidur, solat, membaca dan sebagainya.

umrah-anak06

Bila anak-anak kebosanan, rajin-rajinlah ibu bapa untuk melayan anak-anak supaya tidak terlalu kerap berjalan di dalam pesawat kerana ada laluan tertentu pesawat akan alami cuaca buruk atau air turbulence. Bila menaiki pesawat dengan penumpang-penumpang lain ada sesetengah kurang senang bila anak-anak bising, berjalan, menangis dan seumpamanya. Berusahalah sebaiknya untuk menenangkan anak-anak kita, elakkan daripada melepaskan kemarahan secara spontan, sengaja atau tidak sengaja. Ini akan mengundang anak-anak untuk lebih tantrum. SABAR – berdoa dan bertoleransi dengan suami atau isteri untuk menjaga anak-anak.

umrah-anak07

Persediaan alternatif pada ibu bapa adalah untuk download seberapa banyak aplikasi dan video-video untuk hiburan anak-anak (dalam pesawat juga ada in-flight entertainment untuk kanak-kanak seperti movie, games dan sebagainya tetapi saya cadangkan agar ikut minat anak-anak – Upin Ipin, Hi5, Barney and Friends contohnya). Ia sedikit sebanyak dapat mengalih tumpuan mereka selama satu-dua jam.

Jangan risau tentang menu yang dihidangkan dalam pesawat, kebanyakannya boleh dimakan oleh anak-anak (nasi putih, buah-buahan, roti, puding). Sediakan makanan sendiri untuk anak-anak berusia setahun ke bawah.

umrah-anak08

Penerbangan ekonomi MAS tiada masalah, ibu bapa boleh minta daripada kru untuk dapatkan satu row (4 kerusi – jika ada kekosongan) untuk baringkan anak. MAS juga akan berikan seberapa banyak bantal yang kita nak untuk keselesaan anak kita. Terima kasih MAS! Anak dah tidur jadi ibu bapa ada masa untuk diri sendiri – berehat, take a nap sebentar atau menelaah buku panduan Umrah.

Kru Malaysia Airlines

umrah-anak09

Layanan mereka First Class! Sangat mesra, friendly dan sentiasa melayan kehendak ibu-ibu yang perlukan pelbagai jenis permintaan – sekejap nak tuala, sekejap nak tisu, sekejap nak air mineral, sekejap itu ini! Rajin juga melayan kerenah Medina yang macam Chief Supervisor melawat kawasan dan practice Saei dan Tawaf dalam pesawat. Dapat juga in-flight gift yang ada buku mewarna, pensil warna dan permainan! Lega, satu jam masa telah diisi!

umrah-anak10

Inilah dia “rasuah” pada anak nak bagi duduk diam bukannya mudah! Apatah lagi anak yang lincah seperti Medina, kenalah bagi dia makan chips dan tengok Upin Ipin! Terpulang pada ibu bapa anak-anak suka makan apa ya. Sekurang-kurangnya adalah dua jam kita dapat duduk rehat. Maka ada sedikit masa lagi diisi sebelum tiba di Jeddah

umrah-anak11

Keadaan di Passport Control atau Imigresen di Terminal 1 King Abdul Aziz Jeddah Airport. Terminal 1 ini adalah untuk pemegang Residence Permit, Commercial Visa, Iqama, Working Visa @ Business Visa seperti kami sekeluarga. Manakala jemaah-jemaah Umrah akan tiba dan berlepas dari Terminal Haji King Abdul Aziz Airport Jeddah yang mana ia khas untuk pemegang visa Umrah dan Haji sahaja.

umrah-anak12

Keadaan di Passport Control atau Imigresen di Terminal 1 King Abdul Aziz Jeddah Airport. Terminal 1 ini adalah untuk pemegang Residence Permit, Commercial Visa, Iqama, Working Visa @ Business Visa seperti kami sekeluarga. Manakala jemaah-jemaah Umrah akan tiba dan berlepas dari Terminal Haji King Abdul Aziz Airport Jeddah yang mana ia khas untuk pemegang visa Umrah dan Haji sahaja.

umrah-anak13

Penggunaan stroller/ pushchair dibenarkan di Masjid Nabawi Madinah (cuma di kawasan luar persekitaran Masjid sahaja) dan TIDAK dibenarkan dibawa masuk ke dalam Masjidil Haram ketika melakukan Tawaf dan Saei. Jadi penggunaan stroller tidak begitu praktikal semasa Umrah. Nasihat saya adalah lebih baik untuk menggunakan baby carrier sahaja kerana lebih mudah dan senang untuk bergerak ke Masjid atau Ziarah. Atau paling tidak gunakan stroller yang light weight dan mudah untuk dibawa ke mana-mana. Jika anak-anak berusia tiga tahun ke atas, beri kata-kata dorongan dan semangat untuk mereka berjalan dan meneruskan ibadah Tawaf dan Saei. Ibadah Umrah ini bukan untuk rekod siapa paling cepat habis, ambil masa untuk anak-anak berehat sebentar dan minum air Zam Zam yang ada disediakan di sekitar Masjid.

umrah-anak14

Miqat atau niat ihram untuk mengerjakan Umrah sama ada di Bir Ali (dari Madinah) atau di Masjid Al Aisyah di Tanaem (dari Mekah). Ini adalah Masjid Al Aisyah di mana kami sekeluarga berniat Ihram dan solat sunat Umrah 2 rakaat sebelum memulakan perjalanan Umrah. Ibadah Umrah rukunnya amat ringkas – niat ihram, tawaf 7 keliling Kaabah, saei 7 pusingan antara Safwa dan Marwah, bertahallul / bercukur, tertib. Itu sahaja. Jadi lakukanlah Umrah Sunat seberapa banyak yang boleh setelah selesai Umrah Pertama.

umrah-anak15

Masjidil Haram, Makkah Al Mukarramah. Ibadah Umrah bermula. Beginilah keadaan di Masjidil Haram setiap hari, siang dan malam. Pastikan anak-anak tetap dalam genggaman tangan, dipegang erat atau lebih baik didukung agar tidak berasak-asak dengan jemaah yang lain. Di ruang Mattaf tingkat 1 dan 2 mudah untuk ibu bapa solat berdekatan (lelaki di barisan depan, perempuan di barisan belakang) untuk mengawasi anak-anak. Ruangan dalam Masjid bahagian solat terpisah untuk jemaah lelaki dan wanita, begitu juga ruangan di lantai Kaabah ibu bapa tidak dapat solat bersama jadi salah seorang perlu mengawasi anak-anak sebaiknya dan tunggu di satu tempat yang mudah untuk berjumpa semula.

Kemaskini:

Temporary Mataf ini sudah dikeluarkan dari kawasan tawaf Masjidil Haram pada 01 Mei 2016. Boleh lihat penulisan terbaru saya kawasan di Masjidil Haram yang dikemaskini setiap minggu.
Selesai tawaf 7 pusingan – Alhamdulillah, Medina didukung oleh Daddy-nya dan bergantian dengan saya untuk dukung Medina. Keadaan jemaah yang ramai tidak memungkinkan suami untuk lepaskan Medina berjalan sendiri sepanjang masa tawaf. Kadang kala suami turunkan Medina untuk mendisiplinkannya berjalan mengikut rentak jemaah lain. Perlu lebihkan perhatian untuk mendengar dan mengikuti bait-bait bacaan doa khas daripada Mutawif ketika Tawaf dan Saei.

Backpack

Boleh bawa backpack / bag sandang dengan saiz sederhana untuk dibawa ke Masjidil Haram. Isikan keperluan seperti:

1. Lampin pakai buang (pastikan menukar lampin yang bersih ketika dalam Masjid, melakukan Tawaf dan Saei).
2. Wet Tissue (tisu basah).
3. Makanan ringan / snacks seperti roti, biskut, gula-gula dan air minuman (boleh jugaisi kan dengan air ZamZam lebih berkhasiat dan bertenaga). S

aya selalu bawa lebih makanan untuk Medina sedekahkan pada kawan-kawan yang dia selalu sapa ketika di Masjid, dapat juga pahala bersedekah.
Saya tidak galakkan untuk bawa bag jenis Totes kerana tidak sesuai dengan pergerakan untuk ibadah, bag sandang lebih mudah untuk bergerak dan isi barang-barang keperluan termasuk lah kasut suami isteri dan anak-anak.

Keadaan cuaca di Madinah sedikit berangin dan dingin, tetapi di Makkah cuaca agak kering dan panas. Sentiasa bawa tuala kecil / napkin, basahkan dan letakkan di atas kepala anak-anak bagi mengelakkan dehidrasi. Kerap beri anak-anak minum air ZamZam yang terdapat di sekitar kawasan Masjid, dan sapukan losyen untuk elakkan kulit anak-anak kering dan menggelupas.

umrah-anak17

Naura Medina protes nak tawaf dengan kudrat kakinya sendiri. Beri peluang pada anak-anak untuk merasa dan sentuh kaki mereka di marmar dan pastikan ibadah seiring dengan perhatian pada anak-anak dalam kesibukan kita untuk membaca doa-doa yang terdapat di Buku Panduan Umrah. Ada dua pilihan untuk lakukan Tawaf:

1. Lantai Kaabah – ramai jemaah yang tawaf di kawasan ini maka perlu bagi ibu bapa untuk dukung anak-anak agar tidak berasak dengan kumpulan-kumpulan jemaah Umrah dari negara lain.
2. Mataf dalam bangunan Masjidil Haram – ibu bapa yang membawa anak-anak ada pilihan untuk tawaf di tingkat 1 dan 2 di laluan tawaf dalam Masjidil Haram jika kawasan dataran Kaabah sesak.

Baby Carrier

Saya dan suami selesa menggunakan baby carrier seperti ini dengan keadaan Medina duduk, kami berdua bergilir-gilir mengendong Medina (Umrah April 2015) maklumlah beratnya ibarat mendukung sekampit beras 10 kilo! Kadang kala ayah saya juga turut sama membantu untuk dukung Medina. Tabah dan kuatkan semangat, setiap langkah dan kudrat kita mudah-mudahan Allah gandakan ratusan ribu pahala!

Solat

Bagi ibu bapa yang ada anak-anak bawah 4 tahun ini akan alami sedikit kesukaran untuk solat fardhu di Masjid kerana berjemaah setiap kali solat. Apa yang saya lakukan ketika Medina masih bawah 2 tahun, saya akan gunakan babycarrier untuk dukung Medina ketika solat dan duduk di atas kerusi (ada banyak kerusi terdapat di dalam Masjid Nabawi, Masjidil Haram dan kawasan Safwa Marwah). Medina yang ketika ini berusia 2 tahun setengah saya harus bertoleransi dengan suami sama ada dia solat mengikut Imam berjemaah disusuli saya kemudiannya untuk menjaga Medina yang masih belum faham untuk duduk diam sebentar – pasti dia sudah berlari ke sana sini. Bagi mengelakkan fokus waktu solat terganggu, kami berganti-ganti. Saya juga cadangkan agar ibu bapa menggunakan harness kepada anak-anak ketika solat, agar mereka terikat dan tetap berada berdekatan dengan anda dan dapat menumpukan perhatian penuh ketika menunaikan solat. Jangan risau bagi anak-anak yang sudah berusia 4 tahun ke atas, mereka sudah boleh faham dan dengar kata, dan sambil itu boleh bantu ibu bapa untuk jaga adik-adiknya yang lain.
Saei di Safa dan Marwa

Kami lepaskan Medina untuk bersaei (selesai ibadah Saei 7 pusingan), ruang di kawasan ini lebih besar dan mudah untuk kawal pergerakan anak (suami saya perlu berlari kejar Medina) dan kawasan ini lebih sejuk kerana terdapat penghawa dingin. Ingat, ibadah Umrah ini bukan untuk mengejar masa dan siapa yang lebih dahulu selesai tetapi nikmatilah ibadah ini sebagai satu peluang untuk mendekatkan diri pada Allah, mensyukuri nikmat dan kebesaran Allah berikan kepada kita dan ahli keluarga. Ambil sedikit masa untuk beri anak-anak berehat sebentar jika kepenatan, kerap berikan mereka makanan ringan seperti kurma, kismis dan kekacang untuk meningkatkan tenaga. Jika sudah terlalu penat, terdapat banyak wheelchair (kerusi roda) di sekitar kawasan untuk disewa dalam kadar 50 riyal atau boleh dapatkan kerusi roda yang telah diwakafkan di sekitar tempat penginapan hotel atau sekitar luar Masjid. Kerusi roda ini boleh digunakan sebagai ganti kepada stroller untuk membawa anak-anak.

umrah-anak18

Naura Medina menggunakan kudrat dan tenaganya untuk mengerjakan Saei. Terdapat ramai jemaah di kawasan Safa Marwah berehat dan membaca Al Quran kerana tidak begitu sesak jika dibandingkan di kawasan berdekatan Kaabah. Solat juga mudah di kawasan Saei ini kerana ibu bapa dapat solat berdekatan antara satu sama lain, berbanding di dalam Masjidil Haram ruang solat dibahagikan kepada dua ruang berjauhan – lelaki dan perempuan. Berhati- hati dengan jemaah lelaki kerana mereka akan berlari-lari anak di Zon Lampu Hijau (sunat).
Tahallul / bercukur.

Lengkap sudah ibadah Umrah setelah tawaf, saei dan tahallul adalah tertib terakhir. Bagi lelaki sebaiknya untuk bercukur hingga botak, bagi perempuan cukup sekadar anggaran tiga helai rambut sahaja. Begitu juga Medina, suami saya guntingkan hujung rambutnya sahaja. Boleh bawa gunting kecil sendiri atau pinjam daripada jemaah-jemaah di sekitar untuk bantu tahallul. Ada juga beberapa orang anak muda yang tawarkan khidmat tahallul dengan kadar 10 riyal.

umrah-anak20

Saya kenalkan semua kepada Ustaz Haji Abdullah, beliau berasal dari Kelantan dan sudah menetap di Mekah hampir 30 tahun. Seorang mutawif persendirian dan acapkali kami sekeluarga menggunakan perkhidmatan dan bimbingan beliau dapat memimpin perjalan Umrah. Seorang yang sangat memahami situasi dan keadaan kami sebagai ibu bapa yang membawa anak kecil, akan menunggu dan mengulangi bait-bait bacaan doa khas ketika rukun tawaf dan saei. Bacaan doa yang jelas dan terang. Saya sentiasa unjurkan cadangan pada rakan-rakan untuk dipimpin oleh Ustaz Abdullah ketika Umrah Sunat (selepas Umrah pertama bersama Mutawif dari travel agent) kerana dalam kekalutan untuk mengawal anak dan tangan pula nak membelek buku panduan dan mata nak digunakan untuk membaca doa-doa dan memerhati anak, adalah lebih mudah dipimpin oleh mutawif seperti beliau. Kita hanya perlu dengar dan ikut bacaan-bacaan doa sahaja.

umrah-anak23

Berkesempatan untuk memegang Kiswah Kaabah – peluang yang jarang sekali dapat dinikmati untuk hampir dengan Kaabah kerana jemaah yang begitu ramai dan berasak-asak untuk ke Hajarul Aswad. Alhamdulillah menjelang 2 minggu ke hari ulangtahun ke-3 pada 31.10.2016 Medina diberi rezeki mengucup Hajar Aswad. MasyaAllah.

umrah-anak29

7 Sebab Kenapa Suami Curang Dengan Isteri

Hubungan suami isteri adakalanya hambar dan muncul pelbagai masalah apabila usia perkahwinan mencecah 10 tahun. Kadang-kadang tak sampai 5 tahun usia perkahwinan pun suami sudah mula buat hal. Kenapa boleh jadi sebegitu rupa?

Kenapa suami curang?

Berikut merupakan 5 sebab dan selalu dijadikan “alasan” suami, kenapa dia berlaku curang:

Isteri tidak dapat atau tidak mampu memberikan zuriat

1. Zuriat

Isteri tidak dapat atau tidak mampu memberikan zuriat. Zuriat merupakan antara perkara penting dalam sesuatu rumahtangga. Ya ini memang benar tapi kita tidak boleh menyalahkan isteri kerana ini semua ketentuan dan kehendak-Nya.

Siapalah kita untuk mencabar kekuasaan-Nya, betul tak? Ini semua dugaan yang Allah berikan untuk menguji kita tentang ikatan perkahwinan. Tetapi alasan ini seringkali digunakan oleh si suami untuk mencari yang lain.

Suami tabiatnya memang suka berfoya-foya

2. Tabiat

Memang tertekan kalau suami tabiatnya memang suka berfoya-foya. Manusia boleh berubah tetapi itu semua atas kehendak sendiri. Kalau suami memang nak berubah, sebelum kahwin pun dia dah fikir nak berubahkan?

Suami “test market”

3. Pergaulan

Ini memang banyak terjadi, kadang-kadang sisuami tiada niat pun nak curang tetapi disebabkan bergaul dengan kawan-kawan yang suka mencabar maka terjadilah perkara yang tidak diingini. Bila kawan-kawan mula mencabar ego sisuami, mulalah dia nak “test market” juga.

Kurang aktiviti seks

4. Nafsu Seks

Menjaga hubungan seks memang amat penting kerana faktor ini sangat penting buat si suami. Tapi kita hanya manusia biasa, kadang-kadang isteri sibuk menguruskan rumahtangga sehingga terlupa untuk menjaga penampilan diri dan lain-lain.

Perkara ini juga sering dijadikan alasan bagi si suami untuk mencari yang lain.

Suami tidak tahan digoda

5. Tidak Tahan Digoda

Tidak dinafikan wanita diluar sana pun apa kurangnya suka menggoda. Walaupun tahu lelaki tersebut telah berkahwin tetapi bagi mereka sangat seronok dan sukakan cabaran untuk memikat lelaki yang sudah bergelar suami.Kebanyakkan lelaki memang tidak tahan godaan.Niat dihati nak setia tetapi baru kena cuit sikit dah jatuh terguling dalam dakapan wanita lain.

Inilah adalah antara lima alasan si suami untuk berlaku curang, kadang-kadang wanita di luar sana tidak cantik mana pun tetapi kenapa suami beralih arah?

Akhir kata

Sebenarnya yang paling penting adalah dengan menjaga kepercayaan pasangan kita. Cuba tonton video Ustaz Azhar Idrus di YouTube tentang doa pengikat kasih sayang.