Cara Tukar Kereta Setiap 5 Tahun Sambil Dapat Menabung Lagi

Past semua orang ada cita-cita macam ni. Betul kan? Sebelum saya kongsikan idea ni, disclaimer dulu, ianya adalah idea olahan dangubahan mengikut kefahaman penulis. Kalau ianya sesuai dengan kapabiliti kewangan anda, boleh amalkan, kalau tak, abaikan @ olah mengikut kesesuaian. INI KERETA ANDA ———————— 50k (tanpa deposit) 3% interest p.a Pinjaman tempoh 5 tahun Instalment […]

Cara Orang Cina Tukar Kereta Setiap 5 Tahun Tanpa Ubah Komitmen Bulanan

Kalau boleh semua orang tidak mahu pakai kereta untuk tempoh yang lama dek kerana 4 musabab utama ini :- kos maintenance yang meningkat keselesaan kereta standard keselamatan upgrade kereta (jenama/CC/saiz) Tapi bagaimana nak atasi semua diatas ni tanpa keluar kos tambahan seperti instalment yang meningkat dan deposit setiap kali beli kereta baru? Cuba fahamkan cara […]

Cara Semak dan Tuntut Wang Yang Tak Dituntut (WTD)

Sehingga 30 Jun 2017 sebanyak RM5.779 bilion wang tak dituntut (WTD) masih dalam simpanan Bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara selaku pemegang amanah. WTD merupakan wang yang perlu dibayar di sisi undang-undang kepada pemilik yang sepatutnya dalam tempoh tertentu, seperti ditetapkan dalam Akta Wang Tak Dituntut 1965 Cara Semak dan Tuntut Wang Tak Dituntut (WTD) 1. […]

Cara Bayar Zakat Menerusi Maybank2u

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat. Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu. Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat […]

Berapa Lama untuk Bank Malaysia keluarkan Release Letter Settlement Pinjaman Kereta

Rata-rata Bank di Malaysia memerlukan 1-3 Hari untuk mengemaskini loan anda setelah pembayaran ‘settlement’ sebelum anda boleh tukar nama di JPJ. Langkah 1 – Minta baki Pinjaman dengan Bank Pi bank (hire purchase) dan tanya baki loan kereta anda. Bank akan call bank asal di mana anda ambik loan kereta tu. Bank akan confirmkan amount […]

Bagaimana Saya Berjaya Selesaikan Hutang Jahat Guna Teknik Bola Salji

Saya tahu teknik ini dari beberapa pakar kewangan seperti Zaidi Ismail, Suzardi Maulan (Pakdi) dan juga melalui research di internet tentang “Snow Ball Debt Settlement”. Cabaran yang paling kuat adalah terpaksa menahan nafsu berbelanja. Selain itu juga menanggung emosi ketiadaan duit poket kerana setiap duit yang masuk akan keluar hampir 90% untuk selesaikan hutang. Terus […]

Bagaimana Cara Waris Tuntut Harta Pusaka ASNB Sekiranya Berlaku Kematian

Jika berlaku kematian kepada pemilik akaun, waris boleh menuntut wang khairat kematian pemilik asal ASNB dalam masa enam (6) bulan selepas kematian pemegang akaun. Kalau tidak dituntut, wang tersebut akan dikira hangus Dan sekiranya si mati meninggalkan simpanan berjumlah kurang RM5,000.00 (lima ribu ringgit) waris boleh membuat pengeluaran tanpa perlu dirujuk kepada Amanah Raya Berhad. […]

Cara Tuntut Hutang Kecil daripada Kawan & Saudara Mara Guna Mahkamah

Ini satu perkongsian yang dibuat oleh seorang peguam tentang cara-cara untuk tuntut hutang kawan-kawan atau saudara mara menggunakan kaedah mahkamah yang ramai tidak tahu. Ikuti pendedahan ini. Satu lagi kes yang selalu di tanya kepada saya adalah berkaitan tuntutan hutang yang jumlahnya kurang dari RM5000.00 Kebiasaannya hutang antara kawan-kawan dan saudara mara. Kadang bagi tangan […]

Cara Selesaikan Masalah CCRIS Bagi Pinjaman Pendidikan PTPTN

Isu PTPTN ini kian menjadi-jadi. Awal minggu ini anak didik saya @fazrulmusa ditemuramah oleh Akhbar Kosmo tentang bagaimana hendak selesaikan masalah ini. Jika nama anda berada di dalam rekod CCRIS kerana PTPTN ini adalah langkah yang boleh di ambil:- 1. Pergi berjumpa dengan Pegawai PTPTN dan minta untuk restructure kembali pembayaran anda. 2. Anda akan […]