Cara Semak dan Tuntut Wang Yang Tak Dituntut (WTD)

Sehingga 30 Jun 2017 sebanyak RM5.779 bilion wang tak dituntut (WTD) masih dalam simpanan Bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara selaku pemegang amanah. WTD merupakan wang yang perlu dibayar di sisi undang-undang kepada pemilik yang sepatutnya dalam tempoh tertentu, seperti ditetapkan dalam Akta Wang Tak Dituntut 1965

Cara Semak dan Tuntut Wang Tak Dituntut (WTD)

1. Sila hadirkan diri ke kaunter Pejabat Pendaftar WTD di Tingkat 42, Menara Maybank Kuala Lumpur atau Pejabat Jabatan Akauntan Negara yang berhampiran dengan kediaman anda. anda. Sila klik di sini untuk mengetahui lokasi Jabatan Akauntan Negara di seluruh Malaysia

2. Bawa Kad pengenalan diri/MyKad anda dan serahkan di kaunter. Pegawai yang bertugas akan menyemak sama ada anda mempunyai Wang Tak Dituntut atau tidak.

3. Untuk semakan waris yang telah meninggal dunia, boleh bawa sijil kematian, sijil perkahwinan, sijil kelahiran dan surat sokongan yang menyatakan hubungan dengan pewaris.

4. Jika anda mempunyai WTD, sila isi borang dan sertakan beberapa dokumen berkaitan termasuk salinan MyKad, surat pengesahan bank berkenaan, (bank statement atau buku bank yang aktif) untuk tujuan bayaran balik melalui kredit terus (bank in).

*PENTING

Semakan WTD tidak ada tarikh luput.
Pendaftar WTD tidak pernah melantik mana-mana individu/firma/syarikat sebagai orang tengah atau ejen untuk tuntutan WTD.

Untuk maklumat lanjut berkaitan WTD anda boleh ke Portal Rasmi JANM (Wang Tak Dituntut)

Untuk Panduan Permohonan Bayaran Balik Wang Tak DItuntut klik DI SINI

Cara Bayar Zakat Menerusi Maybank2u

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat. Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu.

Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan, yang dilakukan pada bulan Ramadhan. Manakala Zakat Harta merupakan zakat yang dikenakan keatas harta pemilik. Contohnya:

Zakat Pendapatan
Zakat Perniagaan
Zakat Wang Simpanan
Zakat Emas/Perak
Zakat Saham
Zakat KWSP
Zakat Pertanian
Zakat Penternakan

Setiap jenis Zakat memiliki cara pengiraan yang berbeza. Anda boleh rujuk laman PPZ MAIWP bagi mengira zakat yang perlu anda bayar berdasarkan pendapatan/simpanan anda.

Boleh rujuk sini untuk Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh.

“Sah ke bang bayar zakat secara online ni? Takde akad, tak perlu salam tangan amil? “

Sah. Akad tu hukumnya Harus.

Bagi tujuan tutorial kali ini, contoh bayaran adalah untuk jenis Zakat Wang Simpanan.

# 1 Log in ke akaun Maybank2u

# 2 Pilih Bill Payment di ruangan atas kanan

# 3 Klik make a one-off payment

# 4 Pilih zakat & charity

# 5 Pilih pusat zakat mana yang anda mahu salurkan

# 6 Masukkan amaun bayaran zakat berdasarkan jumlah pengiraan yang telah dilakukan. Pilih jenis zakat dan masukkan nombor telefon anda kemudian klik continue.

# 7 Klik ‘request for TAC’ kemudian sistem Maybank akan menghantar 6 digit kod TAC ke no telefon anda. Seterusnya klik confirm.

Semudah 7 Langkah Sahaja!

Cepat, selamat dan sangat mudah. Semoga anda beroleh manfaat dengan perkongsian ini.

Bagaimana Saya Berjaya Selesaikan Hutang Jahat Guna Teknik Bola Salji

Saya tahu teknik ini dari beberapa pakar kewangan seperti Zaidi Ismail, Suzardi Maulan (Pakdi) dan juga melalui research di internet tentang “Snow Ball Debt Settlement”.

Cabaran yang paling kuat adalah terpaksa menahan nafsu berbelanja. Selain itu juga menanggung emosi ketiadaan duit poket kerana setiap duit yang masuk akan keluar hampir 90% untuk selesaikan hutang.

Terus terang saya katakan amat perit untuk lakukan teknik ini. Kita harus ada keyakinan dan matlamat yang jelas. Jika tidak, tetap akan gagal dan terus dibelenggu hutang.

Alhamdulillah dengan melangsaikan hutang jahat, sekarang saya rasa lebih tenang dan mempunyai lebihan wang bulanan untuk melabur dalam hartanah, saham dan perniagaan, justeru menambahbaikkan profil kewangan saya.

Jadi saya nak kongsikan dengan anda semua pengalaman saya ini.

Tumpang bergambar di atas motosikal kawan sebentar

Cara Terbaik Menyelesaikan Hutang Jahat

Buat hutang pandai, tapi nak bayar cukup sayang duit kan? Tambah-tambah lagi dengan institusi kewangan.

Macam mana saya langsaikan 4 hutang dalam masa 1 tahun setengah daripada 6 “Hutang Jahat” dan bakal habiskannya dalam masa 1 tahun (insyaAllah) akan datang?

Jom kita lihat teknik yang semua orang tahu (rasanya lah) iaitu Snow Ball Debt Settlement.

Senaraikan hutang-hutang JAHAT anda terlebih dahulu.

Contoh seperti hutang-hutang saya:

1. Kereta: RM1,200/bulan (baki: RM65,000)
2. Kad Kredit A: RM500/bulan (baki: RM3,800)
3. Kad Kredit B : RM200/bulan (baki: RM1,400)
4. Pembiayaan Peribadi A: RM950/bulan (baki: RM17,650)
5. Pembiayaan Peribadi B: RM500/bulan (baki: RM10,000)
6. Pinjaman PTPTN: RM300/bulan (baki: RM45,000)

Disini dapat lihat jumlah overhead wajib setiap bulan adalah RM3,650 yang dibayar. Ini baru overhead hutang jahat, belum masuk overhead hutang baik (rumah/tanah/business) dan lain-lain bil lagi ya.

OK tak apa, kita tumpu yang ini saja dulu.

Ambil contoh gaji saya adalah RM5,000 sebulan. Angka ini hanyalah contoh saja. Jangan percaya. Saya kerja kuli saja.

Jadi, setiap bulan saya hanya ada RM1,350 sahaja baki untuk belanja isi rumah dan juga bayar bil lain. Kesian kan?

OK, macam mana nak habiskan hutang ni? Dah la tinggal sikit baki. Belum kira nak pergi makan tom yam, KFC dan beli lampin pakai buang.

Macam mana?

Apa yang saya buat adalah meletakkan bayaran bulanan yang lebih pada hutang yang tinggal sikit dahulu.

Seperti contoh di atas:

1. Kad Kredit A: RM500/bulan (baki: RM3,800)

Saya tambahkan RM200 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM700. Hutang ini akan selesai selama 6 bulan.

2. Kad Kredit B: RM200/bulan (baki: RM1,400)

Saya tambahkan RM300 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM500. Hutang ini akan selesai selama 3 bulan.

Jadi, pada bulan ketiga, saya sudah ada extra RM200 dan pada bulan ketujuh ada extra RM500.

RM500 itu ikut jumlah asal bayaran, jangan ambil kira penambahan tadi. Ini menjadikan baki gaji saya bertambah menjadi RM2,050 sebulan!

Kemudian langkah seterusnya saya ambil extra RM700 di atas tadi dan saya tambah pula di sini:

1. Pembiayaan Peribadi A: RM950/bulan (baki: RM11,950)

Saya ambil kira baki selepas 6 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 6 bulan untuk habiskan hutang credit card tadi. Faham?

Tambahkan RM350 disini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM1,300. Hutang ini akan selesai selama 9 bulan.

2. Pembiayaan Peribadi B: RM500/bulan (baki: RM8,000)

Saya ambil kira baki selepas 6 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 6 bulan untuk habiskan hutang credit card tadi. Faham?

Tambahkan RM350 disini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM1,300. Hutang ini akan selesai selama 9 bulan.

Jadi, pada bulan ke-15 setelah 6 bulan fasa pertama settle credit card, dan 9 bulan fasa kedua settle personal loan), saya sudah ada extra RM500 dan RM950.

Lagi sekali, anda mesti kira ikut jumlah asal bayaran, jangan ambil kira penambahan tadi dan ini menjadikan baki gaji saya bertambah menjadi RM3,500 sebulan! Ini bermakna mula bulan ke-15, saya ada RM3,500 sebulan.

Jadinya, hutang apa yang masih tinggal selepas kejadian di atas?

1. Kereta: RM1,200/bulan (baki: RM47,000)
2. PTPTN: RM300/bulan (baki: RM40,500)

Saya ambil kira baki selepas 15 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 15 bulan untuk habiskan hutang kad kredit dan pembiayaan peribadi tadi. Faham?

Baki Gaji RM 3,500

Next step saya adalah melangsaikan hutang kereta dalam masa 1 tahun 2 bulan dan PTPTN dalam masa 12 bulan selepas hutang kereta selesai.

Macam mana pulak?

Sekarang kan saya dah ada extra RM2,000++ dari atas tadi selepas selesai hutang credit card dan personal loan?

Jadi, kiraannya akan jadi begini pula untuk hutang yang masih ada:

1. Kereta : RM1,200/bulan (baki: RM47,000)

Saya tambahkan RM2,000 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM3,200. Hutang ini akan selesai selama 14 bulan. Selepas selesai kereta, saya mempunyai baki gaji sebanyak RM4,700 sebulan!

2. PTPTN: RM 300/bulan (baki: RM42,800)

Selepas 14 bulan saya tambahkan RM3,200 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM3,500. Hutang ini akan selesai selama 12 bulan.

Tetapi setelah berfikir panjang, saya rasa saya akan maintain saja pembayaran PTPTN itu RM300 dan saya akan guna baki gaji tadi untuk melabur dalam Saham Pasaran Hadapan dan berniaga ataupun pergi melancong.

Sekian cerita dari saya. Kiraan di atas mungkin ada ralat sikitlah tetapi itulah flow teknik Snow Ball. Pepandai lah anda kira.

Yang baik kita share. Yang tak baik kita block saja.

Sekian lagi sekali, inilah artikel pengalaman saya yang ingin saya kongsikan kepada pembaca.

Sumber Artikel : Enche Azam

Bagaimana Cara Waris Tuntut Harta Pusaka ASNB Sekiranya Berlaku Kematian

Jika berlaku kematian kepada pemilik akaun, waris boleh menuntut wang khairat kematian pemilik asal ASNB dalam masa enam (6) bulan selepas kematian pemegang akaun. Kalau tidak dituntut, wang tersebut akan dikira hangus

Dan sekiranya si mati meninggalkan simpanan berjumlah kurang RM5,000.00 (lima ribu ringgit) waris boleh membuat pengeluaran tanpa perlu dirujuk kepada Amanah Raya Berhad.

Sebaliknya, (jika simpanan RM5,000 ke atas) maka wang simpanan si mati akan dirujuk ke Amanah Raya Berhad dan akan melibatkan tuntutan harta pesaka mengikut wasiat (kalau ada) dan pembahagian faraid (yang akan ditentukan oleh Mahkamah Syariah).

Soalan 1. Bagaimanakah saya sebagai waris boleh menuntut baki unit pelaburan bagi pemegang unit yang telah meninggal dunia?

Anda perlu menyemak baki unit pelaburan simati terlebih dahulu. Sila rujuk Perkhidmatan ASNB untuk maklumat lanjut dan senarai dokumen yang perlu dikemukakan.

Soalan 2. Di manakah saya boleh memohon untuk mendapatkan surat kuasa untuk mentadbir harta pusaka si mati?

Anda boleh memohon mendapatkan surat kuasa di institusi-institusi berikut:

Mahkamah Tinggi Sivil (seluruh negeri di Malaysia) atau;
Mahkamah Tinggi Sabah/Mahkamah Anak Negeri Sabah/Mahkamah Syariah Sabah (bagi Negeri Sabah sahaja) atau;
Mahkamah Tinggi Sarawak/Mahkamah Anak Negeri Sarawak(bagi Negeri Sarawak sahaja) atau;
Pejabat Tanah dan Daerah (sekiranya ada melibatkan hartanah) atau;
Amanah Raya Berhad
Soalan 3. Adakah tempoh tertentu yang ditetapkan untuk waris membuat tuntutan baki pelaburan bagi pemegang unit yang meninggal dunia?

Tiada. Akaun si mati akan terus dibayar pengagihan pendapatan (jika ada) sehingga baki akaun tersebut dituntut oleh waris.

Soalan 4. Bolehkah saya membuat penamaan bagi sebarang akaun unit amanah ASNB yang telah didaftarkan?

Tidak boleh.

Soalan 5. Bagaimanakah cara pembayaran tuntutan kematian dilakukan oleh pihak ASNB kepada waris?

Pindah milik iaitu bayaran dibuat dengan memindahkan baki unit dari akaun unit amanah ASNB si mati ke akaun unit amanah ASNB waris/waris-waris (di pindah milik ke akaun unit amanah yang sama sahaja).

Soalan 6. Adakah Hibah diterima di ASNB?

Ya, hibah diterima di ASNB dengan syarat hibah dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah dan Mahkamah Tinggi Sivil bagi setiap negeri di Malaysia.

Soalan 7. Apakah dokumen yang diperlukan bagi simati yang meninggalkan hibah?

Syarat lain bagi hibah sama seperti syarat tuntutan harta pusaka. Sila rujuk Perkhidmatan ASNB untuk maklumat lanjut dan senarai dokumen yang perlu dikemukakan.

Soalan 8. Bagaimana sekiranya si mati diisytihar muflis?

Sekiranya si mati masih berstatus muflis, ASNB akan membuat bayaran terus kepada Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM).

Sekiranya si mati sudah bebas dari muflis, sertakan salinan surat pelepasan daripada Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan Perintah Pembatalan dari Mahkamah Tinggi atau Deraf Perintah atau carian rasmi dari JIM Putrajaya (HQ).

Soalan 9. Bagaimana sekiranya saya sebagai waris diisytihar muflis?

Anda perlu menyemak baki unit pelaburan si mati terlebih dahulu.

Jumlah baki unit pelaburan simati RM10,000 dan ke bawah;

Sekiranya nama waris yang menuntut diisyitihar muflis, nama waris lain perlu dikemukakan. Walau bagaimanapun sekiranya nama waris tersebut telah dibebaskan dari status muflis, sila kemukakan Surat Pelepasan dari Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan Perintah Pembatalan dari Mahkamah Tinggi atau Deraf Perintah atau carian rasmi dari JIM Putrajaya (HQ).

Jumlah baki unit pelaburan simati lebih dari RM10,000 dan nama waris tersebut tersenarai di dalam Surat Kuasa Mentadbir

Sekiranya nama waris yang tersenarai masih berstatus muflis, ASNB akan membuat bayaran bahagiannya kepada JIM. Walau bagaimanapun, sekiranya waris tersebut sudah bebas dari status muflis, sila sertakan salinan Surat Pelepasan daripada Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM) dan Perintah Pembatalan dari Mahkamah Tinggi atau Deraf Perintah atau carian rasmi dari JIM Putrajaya (HQ).

Soalan 10. Bagaimana sekiranya waris di dalam surat kuasa mentadbir meninggal dunia?

Waris kepada waris yang meninggal dunia boleh membuat Tuntutan Harta Pusaka dengan melengkapkan syarat-syarat tuntutan harta pusaka. Sila rujuk Perkhidmatan ASNB untuk maklumat lanjut dan senarai dokumen yang perlu dikemukakan.

Soalan 11. Bagaimana sekiranya akaun si mati mempunyai jumlah RM 0.00?

Anda perlu memaklumkan kematian si mati kepada ASNB melalui surat berserta sijil kematian. Penutupan akaun akan dibuat oleh pihak ASNB.

Soalan 12. Bagaimana sekiranya si mati mempunyai pinjaman/cagaran yang belum diselesaikan?

Anda perlu berhubung dengan Institusi Pemberi Pinjaman untuk menyelesaikan pinjaman/cagaran terlebih dahulu.

Semoga memberi manfaat.

sumber: pewarisanmd

Cara Tuntut Hutang Kecil daripada Kawan & Saudara Mara Guna Mahkamah

Ini satu perkongsian yang dibuat oleh seorang peguam tentang cara-cara untuk tuntut hutang kawan-kawan atau saudara mara menggunakan kaedah mahkamah yang ramai tidak tahu. Ikuti pendedahan ini.

Satu lagi kes yang selalu di tanya kepada saya adalah berkaitan tuntutan hutang yang jumlahnya kurang dari RM5000.00 Kebiasaannya hutang antara kawan-kawan dan saudara mara.

Kadang bagi tangan saja, tiada bukti apa-apa, mungkin ada saksi mata yang nampak serahan duit berlaku.
Ok, jika anda individu (syarikat lain), yang ingin menuntut hutang kurang dari jumlah RM5,000 secara saman mahkamah, anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan peguam.

Anda boleh saman dia secara persendirian. Caranya:

1. Pergilah ke mana-mana Mahkamah Majistret terdekat dengan rumah anda.
2. Cari kaunter pertanyaan mahkamah
3. Kalau kerani tu baru lepas make-up, tunggu dia selfie dulu
4. Selepas itu baru tanya dia a�?Cik adik, kat mana saya boleh dapatkan borang SAMAN TUNTUTAN KECIL?a�?
5. Selepas itu isi borang itu dan ikutlah arahan pada borang itu.
6. Selepas itu daftarkan borang dengan membayar RM 30
7. Selepas itu poskan salinan saman itu pada sepupu anda tersebut (jangan viral di Facebook pula). Pos daftar tahu, untuk membuktikan saman telah diposkan
8. Selepas itu tunggu tarikh perbicaraan.
9. Selepas itu masa hari perbicaraan, cakap depan Majistret macam ini:

a�?Dengan izin tuan, saya dah failkan saman tuntutan kecil ini pada sekian-sekian hari bulan dan saman tu telah diposkan kepada defendan pada sekian-sekian hari bulan. Hari ni, defendan tak hadir maka saya memohon penghakiman ke atas defendana�?

10. Majistret sebelum bagi penghakiman akan minta pengesahan kad pengenalan, bank-in slip atau akuan pemberian wang secara serahan tangan.
11. Lepas tu Majistret akan jatuhkan tukul besi kata okay, PENGHAKIMAN INGKAR DIBERIKAN!
12. Kalau defendan hadir pun lagi cantik, Majistret akan sekolahkan dia dulu sebelum ketuk tukul itu atas kepala dia

Sekian Terima Kasih

Cara Selesaikan Masalah CCRIS Bagi Pinjaman Pendidikan PTPTN

Isu PTPTN ini kian menjadi-jadi. Awal minggu ini anak didik saya @fazrulmusa ditemuramah oleh Akhbar Kosmo tentang bagaimana hendak selesaikan masalah ini.

Jika nama anda berada di dalam rekod CCRIS kerana PTPTN ini adalah langkah yang boleh di ambil:-

1. Pergi berjumpa dengan Pegawai PTPTN dan minta untuk restructure kembali pembayaran anda.

2. Anda akan diminta untuk membayar sedikit amount untuk restructure balik pembayaran( gunakan skill negotiation yang terbaik untuk kurangkan jumlah tersebut sebaik mungkin)

3. Anda akan diberi surat sebagai bukti dan surat ini boleh digunakan untuk membuat pinjaman ( ada bank terima dan ada yang tidak terima)

4. Anda perlu mula membayar setiap bulan pinjaman anda seperti dipersetujui.

5. Rekod CCRIS akan tetap ada tetapi ia telah direset kepada kosong. Jadi amat penting untuk anda memberi komitmen setiap bulan untuk mempunyi rekod CCRIS yang baik.

Siapa nak tahu bank apa yang tak terima walaupun anda sudah restructure pembayaran?

Cara atasi senarai hitam PTPTN untuk membeli rumah

Setelah bertahun sabar menyimpan wang untuk deposit membeli rumah, harapan memiliki rumah sendiri tiba-tiba musnah apabila di senarai hitam oleh PTPTN dan tidak lulus membuat loan rumah.

Artikel ini akan membantu anda mengatasi masalah senarai hitam PTPTN dan di tulis berdasarkan pengalaman saya membantu client mendapatkan loan rumah.

Sebelum itu, anda perlu fahamkan 4 fakta penting di bawah

Fakta yang anda perlu tahu mengenai senarai hitam PTPTN

  1. Anda perlu membayar sejumlah wang untuk keluar dari senarai hitam PTPTN
  2. Tapi anda TIDAK PERLU membayar kesemua tunggakan PTPTN untuk keluar dari senarai hitam
  3. Jumlah bayaran adalah BERGANTUNG PADA BUDI BICARA pegawai PTPTN yang anda jumpa, mungkin serendah RM1,000
  4. Anda mungkin di minta untuk membuat potongan gaji atau pengeluaran KWSP akaun 2, juga bergantung pada budi bicara dengan pegawai PTPTN yang anda jumpa

Bank yang dipastikan menerima surat dari PTPTN dan tidak perlu menunggu ccris PTPTN clear

  1. Maybank
  2. CIMB
  3. AffinBank
  4. RHB

Bank yang dipastikan tidak menerima surat dari PTPTN dan anda perlu menunggu beberapa bulan untuk clear CCRIS

(Belum ada senarai)

Cara untuk keluar dari senarai hitam PTPTN dan membuat loan rumah

  1. Lakukan pembayaran tunggakan dengan berjumpa pegawai PTPTN dan nyatakan anda ingin membuat re-structure & re-schedule
  2. Setelah pembayaran, dapatkan DUA SURAT dari PTPTN iaitu surat pengesahan pembayaran dan surat penjadualan pembayaran semula (restruktur and reschedule)
  3. Submit loan pada Bank dalam senarai di atas. Sertakan sekali surat dari PTPTN sebagai rujukan pihak bank
  4. Awas! Proses kelulusan loan rumah mungkin memakan masa yang lebih lama sehingga 1 bulan atau lebih, jadi agent hartanah dan tuan rumah kena take note untuk durasi ini.
  5. Jika tiada sebarang masalah lain, bank akan meluluskan permohonan pinjaman anda.

Case Study

Pengesahan dari banker RHB

Pengesahan dari banker AffinBank

Pengesahan dari banker Maybank

Client berjaya membayar tunggakan

Surat Pengesahan Pembayaran dari PTPTN

Surat Penjadualan Semula dari PTPTN

Sudah jelas dengan apa yang anda perlu lakukan? Jika anda merancang untuk membeli rumah dalam masa terdekat, mulakan segera proses negosiasi dengan pihak PTPTN supaya proses pembelian rumah anda berjalan lancar.

Sumber : tanahairku.my dan Muhammad Fathur Rahman

Cara betul nak beli kereta baru harga RM65,000. Siap dapat duit lebih minimum RM5,000

Kalau diberi pilihan, siapa saja yang tak nak berkereta baru, kan? Ramai anak-anak muda sekarang yang bergaya bukan main. Nak kereta jenama Jepun saja. Myvi atau Saga, dah tolak tepi siap-siap. Tak stylo katanya.

Bagi yang bukan jenis orang yang macam Tok cakap ni, tahniah. Sebab korang berjaya kawal nafsu dengan baik, ini ada hadiah tip ohsem untuk korang.

Tip kali ni bukan biasa-biasa tau. Sambil pakai kereta baru, korang dapat simpan duit untuk bayar baki ansuran kereta, dan dapat duit lebih lagi. Suka tak?

Kalau nak tahu, jom baca perkongsian Tuan Redzwan Khairudin ni. Rugi woi tak baca dan belajar ilmu macam ni.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih dari RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan disamping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni. Hehe.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting),
Proton Persona Medium Spec,
Proton Neo Medium Spec,
Proton Saga Highest Spec,
Proton Iriz Highest Spec,
Perodua Alza Medium Spec,
Perodua Myvi Highest Spec,
Perodua Axia Lowest Spec (korang boleh beli 2 buah tau),
Perodua Bezza Highest Spec,
Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (korang boleh tambah sendiri list ni).

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1) Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Samada duit kutu ker, hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki tu halalan toyyiban.

2) Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk CL (Car Loan) korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3) Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4) Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5) Teruskan membayar bulanan Kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 =
RM1,206.91.

Senang kira, RM1,200 lah ya.

6) Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi perperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalua��

7) Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total Cash in Hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value,

RM35,500 + RM6,800 =
RM42,300.

8) Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning a�� 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,

RM65,112 a�� (RM602.89 X 48 Bulan) =
RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

9) Gunakan total cash in Hand melalui hasil ASB financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang.

Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 a�� RM36,170 = RM6,130.

Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

10) Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat disetelkan dalam masa 4 tahun solid saja.

11) Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

12) Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai berharga RM yang masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 =
RM31,490.

13) Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

14) Korang pilih antara point (12) & point (13) atas ni.

Lepas tu, apa nak buat?

15) Kalau pilih point (12), maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik Rolling Dividen selama 29 Tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

16) Jika pilih point (13), maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Decor bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini.

17) Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,

RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) =
RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat.

18) Beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, In shaa Allah pasti akan menyinar.

19) Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik.

20) Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

21) Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?

Saya minta maaf kalau ada salah dan silap. Mohon tunjuk ajar mana yang terkurang.