Dengan faktor cuaca dan kebersihan sekarang ini, anak-anak mudah terdedah dengan jangkitan demam, batuk, selsema dan sebagainya. Walaupun dah ambil ubat yang dibeli di klinik masih lagi tak baik-baik.

Apa kata ibu-ibu cuba guna cara yang dikongsi wanita ini pula, hanya sapukan minyak bawang putih di badan anak untuk melegakan batuk dan selsema mereka. Cara nak buat pun memang sangat mudah. Dua bahan je! Lepas ni memang kena buat stok standby okay?

Sapu dekat badan pada waktu malam dan siang lepas mandi, 3 hari je batuk & kahak hilang

#justforsharing

Lebih kurang 4 hari lepas tergerak jugak hati nak buat ?minyak bawang putih? ni memandangkan batuk anak-anak makin kuat. Nak nak si kakak Ayra. Selang seli ubat & madu, makin banyak pulak bunyi kahak.

Bukan tak pernah ada orang share pasal khasiat minyak nih tapi biasalah sikap tangguh-tangguh bermaharajela. So risaukan kakak dan adik yang malam-malam je batuk kuat sampai muntah-muntah, ibu pun terus buat minyak nih.

Rupanya sangat berkesan!!!!

Malam pertama sapu dekat dada, belakang badan, pangkal hidung, betis dan tapak kaki, malam tuh jugak dedua tidur lena!! Ajaib tak ajaib. Sambil sapu tuh jangan lupa selawat berterusan!! Siang lepas mandi pun sapu jugak. Ni dah 3 malam buat alhamdulillah batuk adik memang hilang. Kahak kakak pun dah tak dengar dah. Kenapalah tak cuba dari awal. CUBA DULU!

Ini bahannya

14063741_10208736680927957_2338343987444242764_n

Bahan-bahan pun sangatlah senang je

1. baby oil
2. bawang putih
3. kerajinan ibu masing-masing

14068243_10208736682567998_7420595993006654019_n

Bakar bawang putih dengan kulitnya sekali

14064177_10208736683528022_8833333186089375766_n

Kopek kulit, ketuk sikit biar pecah dan campur dengan baby oil. Kalau botol baby oil tuh kecik, sumbat je bawang tu terus dalam botol. Macam hakak baby oil botol besar, so asing 3 suku masukkan dalam botol lain.

14063861_10208736684808054_3151650301167528346_n

Ini lah hasilnya. Goncang-goncang sikit & terus sapu kat anak. InshaaAllah sangat membantu kurangkan batuk & selsema.

Ikhlas,
-ibu yang lega

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.