Cara Bayar Zakat Menerusi Maybank2u

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat. Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu.

Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan, yang dilakukan pada bulan Ramadhan. Manakala Zakat Harta merupakan zakat yang dikenakan keatas harta pemilik. Contohnya:

Zakat Pendapatan
Zakat Perniagaan
Zakat Wang Simpanan
Zakat Emas/Perak
Zakat Saham
Zakat KWSP
Zakat Pertanian
Zakat Penternakan

Setiap jenis Zakat memiliki cara pengiraan yang berbeza. Anda boleh rujuk laman PPZ MAIWP bagi mengira zakat yang perlu anda bayar berdasarkan pendapatan/simpanan anda.

Boleh rujuk sini untuk Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh.

“Sah ke bang bayar zakat secara online ni? Takde akad, tak perlu salam tangan amil? “

Sah. Akad tu hukumnya Harus.

Bagi tujuan tutorial kali ini, contoh bayaran adalah untuk jenis Zakat Wang Simpanan.

# 1 Log in ke akaun Maybank2u

# 2 Pilih Bill Payment di ruangan atas kanan

# 3 Klik make a one-off payment

# 4 Pilih zakat & charity

# 5 Pilih pusat zakat mana yang anda mahu salurkan

# 6 Masukkan amaun bayaran zakat berdasarkan jumlah pengiraan yang telah dilakukan. Pilih jenis zakat dan masukkan nombor telefon anda kemudian klik continue.

# 7 Klik ‘request for TAC’ kemudian sistem Maybank akan menghantar 6 digit kod TAC ke no telefon anda. Seterusnya klik confirm.

Semudah 7 Langkah Sahaja!

Cepat, selamat dan sangat mudah. Semoga anda beroleh manfaat dengan perkongsian ini.

Masalah Tak Boleh Tengok Duit Dalam Bank? Wanita ini ajar menyimpan dengan lebih berdisiplin

Selalunya bila terima gaji, masyarakat kita amat sukar menyimpan. Ada saja bayaran atau hutang yang perlu dilangsaikan. Niat mahu menyimpan sudah ada, namun selalu tergendala dek masalah kewangan yang tidak teratur. Kadang-kadang bila sudah berjaya menyimpan, terpaksa keluarkan simpanan untuk dibelanjakan.

Jadi, bagaimana caranya nak menyimpan dengan lebih berdisiplin dan selamat? Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Maybank menyediakan kemudahan untuk penggunanya menyimpan wang secara potongan bulanan yang ditetapkan secara online.

Menarik bukan? Ibarat bermain ‘kutu’ dengan diri sendiri, lebih selamat dan bila tiba tempohnya, pasti akan dapat. Kami pun teringin mahu mencubanya.

Siapa ada masalah tak boleh tengok duit dalam bank? Ada duit saja, nak berbelanja saja kerjanya.

It’s me! Totally me!

Salah satu cara saya menyimpan ialah dengan Flexi Saver Plan. Contohnya, ligat nak bayar lump sum untuk bayar road tax kereta, kenapa tak cuba cara ini?

Sebagai contoh, saya simpan RM100 sebulan selama 12 bulan untuk bayar road tax kereta bulan Meoi 2017 akan datang. Saya sudah mula menyimpan dengan Flexi Saver ini sejak bulan Mei 2016.

Jadi setiap bulan, RM100 akan ditolak dari akaun bank saya pada 2 haribulan. InshaAllah pada 2 Mei 2017 nanti, RM1,200 akan masuk semula dalam akaun. Maka dengan duit itu saya boleh bayar road tax kereta tanpa sebarang masalah.

I cannot see my account balance. I intend to spend. Terima kasih Maybank sebab ada this kind of thing.

Selain simpanan untuk road tax kereta guna Flexi Saver Plan, duit dalam Tabung Haji wajib! Simpanan dalam bentuk emas pun wajib. Bagaimanapun, terpulang pada jenis akaun anda. Ada yang ada, ada yang tak ada.

Amaun yang kita simpan dalam Flexi Saver Plan juga akan muncul dalam penyata akaun kita. Tetapi amaun itu tidak muncul dalam baki wang dalam akaun. Cuma duit yang ditolak setiap bulan, ada dinyatakan.

Jumlah wang yang ada dalam akaun juga akan diasingkan. Jadi, boleh guna duit dalam akaun sesuka hati.

As long dah lepas tarikh untuk tolak duit yang kita nak contribute dalam Flexi Smart Saver. Bila dah tiba tarikh matangnya, wang yang disimpan itu akan masuk semula dalam akaun.

Seperti saya, RM150 dipotong dari akaun setiap bulan. Maka selepas 12 bulan, dapatlah RM1,800 dan duit yang masuk dalam akaun ialah RM1,815.02.

Bagi yang berminat, anda perlu tahu bahawa:

Ada akaun yang tidak mempunyai fungsi ini. Sebab kenapa dan mengapa, itu di luar pengetahuan saya.

Amaun potongan bulan: Anda yang tetapkan
Tempoh: Anda yang tetapkan
Tarikh: Anda yang tetapkan

Login akaun Maybank anda seperti biasa

Klik pada Accounts & Banking

Klik personal saver account

Di sebelah kanan, klik pada Setup Flexi Saver Plan

Anda boleh pilih dari 12 bulan ke 60 bulan mengikut keperluan masing-masing

Tujuan? Pilih mengikut pilihan yang sedia ada

Pilih tarikh yang anda sendiri kehendaki duit ditolak dari akaun bank anda setiap bulan

Contoh yang saya buat:

Disember 2015: RM150/bulan (12 bulan)
Setiap 30 haribulan setiap bulan bermula dari Disember 2015, RM150 dalam akaun akan ditolak secara automatik dan 30 Disember 2016, duit masuk semula ke dalam akaun. RM150 x 12 = RM1,800
Tetapi yang masuk ke dalam akaun ialah RM1,815.02.
Pastikan setiap 30 haribulan dalam akaun cukup RM150 untuk ditolak.

Duit ini tidak akan muncul dalam baki akaun anda sehingga tiba tarikh matangnya. Maksudnya duit itu pihak bank sudah siap letak tepi. Jadi, anda tidak perlu risau untuk berbelanja menggunakan wang yang ada dalam akaun bank kerana simpanan tersebut telah diasingkan.

Semoga tips ini dapat membantu anda menyimpan.