Sehingga 30 Jun 2017 sebanyak RM5.779 bilion wang tak dituntut (WTD) masih dalam simpanan Bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara selaku pemegang amanah. WTD merupakan wang yang perlu dibayar di sisi undang-undang kepada pemilik yang sepatutnya dalam tempoh tertentu, seperti ditetapkan…...

JANGAN TERTIPU dan DITIPU LAGI. 1> Minyak hitam Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik - mungkin 7,500 km atau 10,000 km. 2> Filter Sama seperti minyak enjin. Minyak…...

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat. Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu. Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat…...

NAK BELI PERABOT MURAH? SINI LUBUKNYA. BOLEH JIMAT RIBU-RIBU WOO! Saya kini berada di Foshan, China. Naik flight turun kat Guangzhou kemudian naik teksi selama 1 jam. Tujuan saya ke sini ialah untuk membeli perabot-perabot murah bagi melengkapkan rumah baru…...

Rata-rata Bank di Malaysia memerlukan 1-3 Hari untuk mengemaskini loan anda setelah pembayaran 'settlement' sebelum anda boleh tukar nama di JPJ. Langkah 1 - Minta baki Pinjaman dengan Bank Pi bank (hire purchase) dan tanya baki loan kereta anda. Bank…...

Masa kecik kecik dulu mesti teruja bila lori MILO datang sekolah kan? Bila dapat je berita tu sure budak-dudak dalam kelas tak berapa nak boleh bagi tumpuan sangat dah kat guru mengajar. Tunggu nak dengar pengumuman dari mikrofon kat sekolah…...

Saya tahu teknik ini dari beberapa pakar kewangan seperti Zaidi Ismail, Suzardi Maulan (Pakdi) dan juga melalui research di internet tentang “Snow Ball Debt Settlement”. Cabaran yang paling kuat adalah terpaksa menahan nafsu berbelanja. Selain itu juga menanggung emosi ketiadaan…...