Cara Bayar Zakat Menerusi Maybank2u

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat. Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu.

Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan, yang dilakukan pada bulan Ramadhan. Manakala Zakat Harta merupakan zakat yang dikenakan keatas harta pemilik. Contohnya:

Zakat Pendapatan
Zakat Perniagaan
Zakat Wang Simpanan
Zakat Emas/Perak
Zakat Saham
Zakat KWSP
Zakat Pertanian
Zakat Penternakan

Setiap jenis Zakat memiliki cara pengiraan yang berbeza. Anda boleh rujuk laman PPZ MAIWP bagi mengira zakat yang perlu anda bayar berdasarkan pendapatan/simpanan anda.

Boleh rujuk sini untuk Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh.

“Sah ke bang bayar zakat secara online ni? Takde akad, tak perlu salam tangan amil? “

Sah. Akad tu hukumnya Harus.

Bagi tujuan tutorial kali ini, contoh bayaran adalah untuk jenis Zakat Wang Simpanan.

# 1 Log in ke akaun Maybank2u

# 2 Pilih Bill Payment di ruangan atas kanan

# 3 Klik make a one-off payment

# 4 Pilih zakat & charity

# 5 Pilih pusat zakat mana yang anda mahu salurkan

# 6 Masukkan amaun bayaran zakat berdasarkan jumlah pengiraan yang telah dilakukan. Pilih jenis zakat dan masukkan nombor telefon anda kemudian klik continue.

# 7 Klik ‘request for TAC’ kemudian sistem Maybank akan menghantar 6 digit kod TAC ke no telefon anda. Seterusnya klik confirm.

Semudah 7 Langkah Sahaja!

Cepat, selamat dan sangat mudah. Semoga anda beroleh manfaat dengan perkongsian ini.

Lelaki ini kongsi bagaimana cara beli perabut mewah dari China tapi pada harga murah

NAK BELI PERABOT MURAH? SINI LUBUKNYA. BOLEH JIMAT RIBU-RIBU WOO!

Saya kini berada di Foshan, China. Naik flight turun kat Guangzhou kemudian naik teksi selama 1 jam. Tujuan saya ke sini ialah untuk membeli perabot-perabot murah bagi melengkapkan rumah baru saya yang bakal selesai renovation nya awal bulan depan.

Ada satu tempat dalam Foshan ni yang sangat-sangat best. Apa perasaan anda bila nampak meja office macam kat IKAE (bukan nama sebenar) RM1,500 tapi kat sini cuma RM260 je? Atau sofa FFS (pun bukan nama sebenar) yang RM4-5k dijual RM1-2k di sini? Or set bilik tidur maharaja yang RM7-8k, kat sini baru RM2-3k? Mesti rasa nak nangis kan? Huhuhu…

Ya begitulah realitinya di sini. Itu baru satu barang tu. Kalau anda beli banyak memang puluh ribu gak jimatnya. Memang benar bagai dikata, di sini semuanya murah berkali-kali ganda. Selepas tolak flight, hotel dan shipping cost anda masih jimat banyak. Syaratnya kena beli banyak barang lah baru berbaloi. Hotel + flight dalam RM1,600 pergi balik 5 hari 4 malam.

Cakap lah nak cari apa, segala mak nenek perabot ada jual kat sini dalam satu kawasan seluas 10 kilometer! Tak larat nak explore semua pasal banyak giler! Barang yang dijual di Malaysia semua ada kat sini, malah trend trend terbaru pun ada. Lampu chandellier 18 bulb saya beli ni baru RM1,300 (2000 yuan). Kat Malaysia easily RM3-4k untuk lampu besar macam tu. Kristal tu, bukan kaca. Sinaran dia jauh beza.

Soal makan jangan risau. Restoran halal ada kat sini. Nasi goreng dalam RM7 je. Soal penghantaran dari Foshan ke Malaysia kita boleh guna khidmat Borong China Services & Trading . Around 1 bulan barang sampai. Beli barang pun kalau stok takde kita perlu bayar deposit 30% je. Then balance bila stok ready minta tolong BCST bayar & arrange shipment bila kita dah balik ke Malaysia.

Oh ye apakah nama tempat tu? Namanya LECONG FURNITURE MARKET. Tempat lain dalam Foshan ni banyak lagi tapi mahal. Kat area Lecong ni je murah.

Tolong SHARE & TAG kawan-kawan ye, especially yang baru nak pindah rumah tu. Ramai lagi yang tak tahu pasal lubuk perabot ni.

SOALAN-SOALAN YANG SERING DITANYA:

1) Kat mana ni? Macam mana nak ke sana?

Kat Lecong Furniture Market, dalam Foshan. Naik flight turun di Baiyun Airport (Guangzhou), kemudian naik teksi direct ke Lecong dalam 1 jam perjalanan. Tambang dalam 200-300 yuan (RM130-195). Kos flight around RM500-800+ sehala.

Anda perlukan Visa untuk masuk China. Caj buat Visa RM150. Kalau buat sendiri dekat RM90 gak. Better suruh agensi tolong buat lagi senang. Seeloknya 2 minggu sebelum pergi dah kena submit.

2) Hotel yang terdekat?

Rujuk gambar ya. Dari hotel ni jalan kaki je ke Lecong tu. Foshan ni tak ada apa-apa yang menarik pun. Datang beli perabot pastu balik je lah. Rate hotel dalam RM100+ je.

3) Ada restoran makanan halal tak kat sana?

Ada dua, di kiri dan kanan jalan. Kalau nasi goreng tu 13 yuan je (RM8). Tapi saya nasihatkan elok bawa makanan sendiri dari Malaysia lah sebab takut rasa masakan diorang tak kena dengan selera tekak anda huhuhu…

4) Betul ke diorang tak pandai cakap English?

Ya, memang betul tapi tak semua. Ada juga yang faham basic english. Penyelesaiannya mudah saja, install apps Google Translate. Taip kat situ apa anda nak tanya, lepas tu nanti dia taip balik kat handphone anda. Make sure keyboard tu dah set Chinese (simplified) siap-siap ye. Diorang cakap Mandarin. Kalau anda pandai cakap Mandarin memang ia satu kelebihan besar.

5) Harga memang murah giler ke kat sana?

Yup, memang murah giler! Tengok je lah contoh perbandingan harga sofa & bedroom set tu. Itupun tak nego betul2 (disebabkan kekangan bahasa). Tapi saya perhatikan kalau barang hiasan dalaman (cermin, pasu dsb) tak jauh beza dengan Malaysia.

Satu lagi, anda hanya perlu bayar deposit sahaja. 5-30% dari total purchase. Balance hanya perlu dibayar bila stok dah ready untuk dihantar ke port di Guangzhou. Anda boleh gunakan Telegraphic Transfer atau nak lagi senang, gunakan saja khidmat agent.

6) Macam mana flow nak beli barang ni?

Pilih nak beli apa > bayar deposit > ambil resit dan tunggu barang dah ready untuk dihantar ke port Guangzhou > bayar balance & caj penghantaran > barang sampai port Guangzhou untuk pengumpulan dan inspection > hantar melalui kapal ke Port Klang dan seterusnya ke rumah anda

7) Caj penghantaran berapa? Kena bayar cukai kastam atau caj-caj lain? Bila barang boleh sampai?

Ni soalan popular, hahaha. Caj penghantaran murah je, RM390 per cubic meter (1m x 1m x 1m). Kalau sofa mungkin makan ruang 2 cubic meter. Caj ni dah termasuk cukai dan lori ke pintu rumah anda dah. (Ground floor sahaja ye)

Caj-caj lain ialah kos penghantaran dari Lecong ke Guangzhou. Ini bergantung kepada berat, saiz dan kuantiti. Kalau beli banyak mungkin mereka tak caj. Barang saya beli, kadar nya 80 – 500 yuan setiap satu.

Barang dijangka sampai dalam tempoh 3 minggu setelah keluar dari Guangzhou, tertakluk kepada kelancaran pemeriksaan kastam.

8) Macam mana saya nak pastikan barang saya dapat tu memang ikut apa saya nak? Takut beli lain tapi sampai lain pulak.

Senang je, dont worry. Anda dinasihatkan ambil khidmat inspection atau pemeriksaan barang di Guangzhou. Agent boleh tolong, caj 3% sahaja dari harga barang. Kalau tak sama spec macam yang dibeli mereka akan suruh supplier tukar. Semua barang dah ok baru diorang akan hantar ke Malaysia.

9) Tak takut kena tipu ke beli barang kat sana?

Untuk kurangkan risiko kena tipu tu lah kena guna khidmat inspection tu. Anyway, setuju kan kalau saya kata peniaga Malaysia atau China, dua-dua pun kita boleh menipu juga. Kan? Hehehe 😅

Terima kasih, semoga bermanfaat 😊

Sumber Artikel : Khalid Hamid @ Abang Lid

Berapa Lama untuk Bank Malaysia keluarkan Release Letter Settlement Pinjaman Kereta

Rata-rata Bank di Malaysia memerlukan 1-3 Hari untuk mengemaskini loan anda setelah pembayaran ‘settlement’ sebelum anda boleh tukar nama di JPJ.

Langkah 1 – Minta baki Pinjaman dengan Bank

Pi bank (hire purchase) dan tanya baki loan kereta anda. Bank akan call bank asal di mana anda ambik loan kereta tu. Bank akan confirmkan amount baki yang perlu anda bayar.

Contoh:- Baki setakat hari ni (18 Mei 2015 ) adalah berjumlah RM 30,335.07 jika settle hari ni. Kalau tanya amount berapa hari ni kemudaian settle lain hari, lain pula amount dia.

Step 2 – Bayar loan balance pakai cash atau cheque

Once sudah bayar, bank yg anda settle akan call home brach untuk bagitau yg anda dah settle loan kereta. Kalau settle pakai cash hari ini. InsyaAllah esok boleh tukar nama. Kalau pakai cheque, tunggu la at least 3 hari.

Step 3 – Hubungi Cawangan Bank yang Pinjaman Dibuat & Semak E-Batal

Call hire purchase dept home branch anda untuk semak sama ada diaorang dah buat e-Batal atau tidak?
Kalau dah buat e-Batal, Pi tukar nama kat JPJ. Settle

Cara Buat Air MILO Sedap Macam bancuhan MILO Lori

Masa kecik kecik dulu mesti teruja bila lori MILO datang sekolah kan? Bila dapat je berita tu sure budak-dudak dalam kelas tak berapa nak boleh bagi tumpuan sangat dah kat guru mengajar. Tunggu nak dengar pengumuman dari mikrofon kat sekolah minta pelajar keluar dari kelas beratur pergi ke lori milo yang datang.

So sekarang ni kami nak kongsikan di sini cara-cara nak buat air MILO sedap macam MILO lori yang datang ke sekolah dulu. Korang just kena follow je step kat bawah ni..

Mula-mula ambil satu gelas sedang besar atau mug.
Masukkan susu pekat satu sudu dan serbuk MILO 3 sudu.
Masukkan air panas, suku (1/4) mug atau sama peras dengan MILO tadi.
Kacau perlahan sehingga air panas tersebut menjadi suam.
Letak ais (air batu ) hingga penuh mug tadi.
Biarkan air batu mencair sampai tidak kelihatan satu ketulan air batu pun.
Biarkan beberapa minit. Tunggu dengan sabar.
Bila semuanya sudah cair. Nikmatilah rasa air MILO sebijik macam baru keluar dari MILO lori kat sekolah tu.

Selamat mencuba semua!

Cara Mencari Pengasuh Bayi yang Sesuai

Ok dah Viral kan sekarang kes pengasuh dera budak dan sebagainya,benda ni macam musim pulak, Lepastu isu ni hilang macam kena tiup angin.

Ok Mr.X nak share sikit tip untuk Mak dan Ayah yang tengah trauma atau takut-takut nak cari pengasuh tu, boleh tryla tips ni kalau dapat membantu.

Seorang pengasuh bekerja dari rumahnya sendiri. Oleh itu, anda perlu benar-benar berpuas hati dan yakin bahawa pengasuh yang anda pilih itu boleh anda percaya.

Ada beberapa tanda yang menunjukkan bahawa seorang pengasuh itu benar-benar berupaya menjaga anak anda dengan selamat, tetapi pertama sekali anda perlu mencari seseorang yang sefahaman dengan anda. Sesetengah ibu bapa yang bekerja mendapati bahawa mereka dapat berkawan baik dengan pengasuh anak mereka kerana mereka mempunyai pandangan dan nilai-nilai yang sama berkenaan dengan penjagaan nak.

Carilah seseorang yang anda boleh percaya dan hormat

Jika anda mempunyai perasaan ragu-ragu, anak anda dapat merasainya dan dia mungkin menjadi resah, atau cuba memilih salah seorang daripada anda.

Bagaimana saya boleh tahu samada pengasuh yang saya suka itu mempunyai reputasi yang baik?

Seorang pengasuh yang bagus dan berpengalaman berupaya menarik ramai ibu bapa, dahulu dan sekarang, yang tidak teragak-agak memberi rujukan yang baik. Mintalah beberapa nombor ibu bapa yang pernah atau masih menghantar anak mereka untuk dijaga oleh pengasuh tersebut dan berbuallah seketika dengan mereka. Melalui perbualan tersebut, anda boleh rasa samada pengasuh itu bagus ataupun tidak.

Gambaran pertama juga perlu diambil kira. Adakah anda selesa dengan individu ini?

Jika anak anda ada di situ, bagaimanakah reaksinya? Gunakan pertimbangan anda sendiri untuk menilai gerak hati anda dan dapatkan pandangan daripada ibu bapa lain.

Saya bimbang anak saya tidak akan dijaga sebaik mana anak-anak pengasuh itu sendiri. Bolehkah ini terjadi?

Penting bagi anda berpuas hati dan yakin bahawa anak-anak anda tidak akan dilayan dengan cara yang sangat berbeza daripada anak-anak pengasuh itu sendiri. Anda harus berbincang mengenai perkara ini apabila berjumpa dengan pengasuh itu. Pengasuh yang baik akan memikirkan bahawa perkara ini penting.

Anda harus terima hakikat bahawa sedikit kejanggalan akan berlaku di rumah pengasuh, sekurang-kurangnya untuk sementara sehingga anak anda sudah menjadi sebahagian daripada keluarga tersebut. Tetapi anda seharusnya merasa yakin bahawa daripada hari pertama lagi anak anda akan menerima layanan yang sama dengan anak-anak pengasuh dalam isu-isu seperti disiplin, konflik, penyelesaian konflik dan perhatian.

Apakah soalan-soalan yang harus saya tanya apabila saya berjumpa dengan pengasuh?

Kebanyakan pengasuh mula mengambil upah menjaga anak ketika anak-anak mereka sendiri masih kecil. Kemahiran mereka sebagai penjaga biasanya diperolehi daripada pengalaman mereka sendiri. Oleh itu, perlu bagi anda meluangkan sedikit masa berbincang dengan bakal pengasuh mengenai pendekatan mereka terhadap sesetengah perkara supaya anda tahu bahawa anda berdua sefahaman mengenai isu-isu penting berkaitan penjagaan anak.

Berikut ialah beberapa soalan yang anda boleh tanya:

✔ Apakah pendekatan anda mengenai disiplin? Bagaimanakah cara anda mendisiplinkan kanak-kanak? Adakah umur kanak-kanak itu turut diambil kira? Apakah yang anda sifatkan sebagai kelakuan buruk?
✔ Apakah makanan kegemaran anda untuk disajikan kepada anak-anak? Apakah yang anda biasanya hidangkan kepada mereka? Berapa kerapkah anda membenarkan mereka makan snek, gula-gula dan kuih-muih yang manis?
✔ Bolehkah anda gambarkan satu hari yang biasa kepada saya?
✔ Apakah jenis aktiviti yang anda lakukan bersama-sama kanak-kanak ini? Bolehkah saya lihat beberapa contoh?

Jangan malu untuk bertanya. Sesetengah soalan kelihatan tidak penting, tetapi anda berhak untuk tahu bagaimana anak anda akan dilayan. Tidak ada jawapan yang betul atau salah, tetapi pengasuh yang baik ialah yang memberikan jawapan hampir sama dengan pendapat anda sendiri. Seorang pengasuh mempunyai pengaruh besar kepada anak-anak dalam jagaan mereka dan anda harus membuat lawatan seberapa kerap yang boleh, dan tanyalah soalan sehingga anda benar-benar puas hati.

Apakah yang akan dilakukan oleh anak saya sepanjang hari?

Anda akan dapat mengagak apa yang anak anda akan lakukan di sana apabila anda melawat rumah pengasuh pada waktu siang. Anda seharusnya dapat melihat banyak barang mainan dan aktiviti yang berlaku di rumah itu. Jika anak anda sudah pandai bercakap, dia pasti mempunyai banyak perkara untuk diberitahu, dan anda akan lebih jelas mengenai apa yang berlaku di sana.

Walaupun penting untuk anda ingat bahawa pengasuh itu mungkin mempunyai anak-anak kecil serta kerja-kerja rumah untuk dilakukan, anda seharusnya rasa yakin bahawa anak-anak anda mempunyai peluang yang banyak untuk bermain di dalam dan di luar rumah.

Apakah ciri-ciri penting yang perlu ada pada seorang pengasuh?

Pertama sekali, seorang pengasuh itu perlulah benar-benar sukakan kanak-kanak. Tanyalah pengasuh itu apa yang mendorongnya melakukan tugas ini dan apa yang mereka paling seronok mengenainya.

Seperti yang kita ketahui, menjaga kanak-kanak sepanjang hari adalah tugas yang meletihkan, dan ia harus dilakukan hanya oleh mereka yang komited pada setiap aspek perkembangan kanak-kanak termasuk emosi, sosial dan intelektual.

Ikhlas, Mr.X

Bagaimana Saya Berjaya Selesaikan Hutang Jahat Guna Teknik Bola Salji

Saya tahu teknik ini dari beberapa pakar kewangan seperti Zaidi Ismail, Suzardi Maulan (Pakdi) dan juga melalui research di internet tentang “Snow Ball Debt Settlement”.

Cabaran yang paling kuat adalah terpaksa menahan nafsu berbelanja. Selain itu juga menanggung emosi ketiadaan duit poket kerana setiap duit yang masuk akan keluar hampir 90% untuk selesaikan hutang.

Terus terang saya katakan amat perit untuk lakukan teknik ini. Kita harus ada keyakinan dan matlamat yang jelas. Jika tidak, tetap akan gagal dan terus dibelenggu hutang.

Alhamdulillah dengan melangsaikan hutang jahat, sekarang saya rasa lebih tenang dan mempunyai lebihan wang bulanan untuk melabur dalam hartanah, saham dan perniagaan, justeru menambahbaikkan profil kewangan saya.

Jadi saya nak kongsikan dengan anda semua pengalaman saya ini.

Tumpang bergambar di atas motosikal kawan sebentar

Cara Terbaik Menyelesaikan Hutang Jahat

Buat hutang pandai, tapi nak bayar cukup sayang duit kan? Tambah-tambah lagi dengan institusi kewangan.

Macam mana saya langsaikan 4 hutang dalam masa 1 tahun setengah daripada 6 “Hutang Jahat” dan bakal habiskannya dalam masa 1 tahun (insyaAllah) akan datang?

Jom kita lihat teknik yang semua orang tahu (rasanya lah) iaitu Snow Ball Debt Settlement.

Senaraikan hutang-hutang JAHAT anda terlebih dahulu.

Contoh seperti hutang-hutang saya:

1. Kereta: RM1,200/bulan (baki: RM65,000)
2. Kad Kredit A: RM500/bulan (baki: RM3,800)
3. Kad Kredit B : RM200/bulan (baki: RM1,400)
4. Pembiayaan Peribadi A: RM950/bulan (baki: RM17,650)
5. Pembiayaan Peribadi B: RM500/bulan (baki: RM10,000)
6. Pinjaman PTPTN: RM300/bulan (baki: RM45,000)

Disini dapat lihat jumlah overhead wajib setiap bulan adalah RM3,650 yang dibayar. Ini baru overhead hutang jahat, belum masuk overhead hutang baik (rumah/tanah/business) dan lain-lain bil lagi ya.

OK tak apa, kita tumpu yang ini saja dulu.

Ambil contoh gaji saya adalah RM5,000 sebulan. Angka ini hanyalah contoh saja. Jangan percaya. Saya kerja kuli saja.

Jadi, setiap bulan saya hanya ada RM1,350 sahaja baki untuk belanja isi rumah dan juga bayar bil lain. Kesian kan?

OK, macam mana nak habiskan hutang ni? Dah la tinggal sikit baki. Belum kira nak pergi makan tom yam, KFC dan beli lampin pakai buang.

Macam mana?

Apa yang saya buat adalah meletakkan bayaran bulanan yang lebih pada hutang yang tinggal sikit dahulu.

Seperti contoh di atas:

1. Kad Kredit A: RM500/bulan (baki: RM3,800)

Saya tambahkan RM200 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM700. Hutang ini akan selesai selama 6 bulan.

2. Kad Kredit B: RM200/bulan (baki: RM1,400)

Saya tambahkan RM300 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM500. Hutang ini akan selesai selama 3 bulan.

Jadi, pada bulan ketiga, saya sudah ada extra RM200 dan pada bulan ketujuh ada extra RM500.

RM500 itu ikut jumlah asal bayaran, jangan ambil kira penambahan tadi. Ini menjadikan baki gaji saya bertambah menjadi RM2,050 sebulan!

Kemudian langkah seterusnya saya ambil extra RM700 di atas tadi dan saya tambah pula di sini:

1. Pembiayaan Peribadi A: RM950/bulan (baki: RM11,950)

Saya ambil kira baki selepas 6 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 6 bulan untuk habiskan hutang credit card tadi. Faham?

Tambahkan RM350 disini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM1,300. Hutang ini akan selesai selama 9 bulan.

2. Pembiayaan Peribadi B: RM500/bulan (baki: RM8,000)

Saya ambil kira baki selepas 6 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 6 bulan untuk habiskan hutang credit card tadi. Faham?

Tambahkan RM350 disini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM1,300. Hutang ini akan selesai selama 9 bulan.

Jadi, pada bulan ke-15 setelah 6 bulan fasa pertama settle credit card, dan 9 bulan fasa kedua settle personal loan), saya sudah ada extra RM500 dan RM950.

Lagi sekali, anda mesti kira ikut jumlah asal bayaran, jangan ambil kira penambahan tadi dan ini menjadikan baki gaji saya bertambah menjadi RM3,500 sebulan! Ini bermakna mula bulan ke-15, saya ada RM3,500 sebulan.

Jadinya, hutang apa yang masih tinggal selepas kejadian di atas?

1. Kereta: RM1,200/bulan (baki: RM47,000)
2. PTPTN: RM300/bulan (baki: RM40,500)

Saya ambil kira baki selepas 15 bulan dari mula buat teknik snow ball. Sebab kan saya ambil masa 15 bulan untuk habiskan hutang kad kredit dan pembiayaan peribadi tadi. Faham?

Baki Gaji RM 3,500

Next step saya adalah melangsaikan hutang kereta dalam masa 1 tahun 2 bulan dan PTPTN dalam masa 12 bulan selepas hutang kereta selesai.

Macam mana pulak?

Sekarang kan saya dah ada extra RM2,000++ dari atas tadi selepas selesai hutang credit card dan personal loan?

Jadi, kiraannya akan jadi begini pula untuk hutang yang masih ada:

1. Kereta : RM1,200/bulan (baki: RM47,000)

Saya tambahkan RM2,000 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM3,200. Hutang ini akan selesai selama 14 bulan. Selepas selesai kereta, saya mempunyai baki gaji sebanyak RM4,700 sebulan!

2. PTPTN: RM 300/bulan (baki: RM42,800)

Selepas 14 bulan saya tambahkan RM3,200 di sini menjadikan tiap-tiap bulan saya bayar RM3,500. Hutang ini akan selesai selama 12 bulan.

Tetapi setelah berfikir panjang, saya rasa saya akan maintain saja pembayaran PTPTN itu RM300 dan saya akan guna baki gaji tadi untuk melabur dalam Saham Pasaran Hadapan dan berniaga ataupun pergi melancong.

Sekian cerita dari saya. Kiraan di atas mungkin ada ralat sikitlah tetapi itulah flow teknik Snow Ball. Pepandai lah anda kira.

Yang baik kita share. Yang tak baik kita block saja.

Sekian lagi sekali, inilah artikel pengalaman saya yang ingin saya kongsikan kepada pembaca.

Sumber Artikel : Enche Azam

Cara Mendapatkan Semula Sijil Peperiksaan yang Hilang

Sijil peperiksaan waktu di zaman persekolahan sebenarnya penting untuk pelbagai urusan, terutamanya sewaktu membuat permohonan kerja. Bagi sesetengah syarikat, salinan dokumen sijil-sijil peperiksaan ini penting sebagai salah satu keperluan untuk memohon kerja.

Sudah menjadi satu kebiasaan, kadang-kadang kita lupa dan alpa, sijil penting ini diletakkan merata-rata sehinggakan hilang. Dah kalau sijil peperiksaan hilang, macam mana cara untuk mendapatkannya semula?

Ikut langkah di bawah ini:

Buat Permohonan di Kaunter Lembaga Peperiksaan, Putrajaya

Pemohon hendaklah mengisi borang LP/SIJIL/Pin 1/96a yang boleh didapati di Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan (LP) di Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya ATAU memuat turun dengan KLIK DISINI : BORANG PERMOHONAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN

Pemohon yang hadir sendiri ke kaunter perlu menunjukkan dokumen pengenalan diri sebagai bukti semasa membuat Permohonan Salinan Keputusan Peperiksaan.

Wakil yang dilantik perlu membawa bersama Surat Pelantikan Wakil yang ditandatangani oleh pemohon beserta salinan kad pengenalan pemohon yang telah disahkan. (Untuk muat turun surat perlantikan boleh dapatkan di dalam borang permohonan keputusan peperiksaan)

Permohonan melalui orang perseorangan tanpa Surat Pelantikan Wakil, agen atau syarikat tertentu tidak dibenarkan

Bayaran proses sebanyak RM30.00 (Ringgit: Tiga puluh sahaja) dikenakan bagi setiap salinan pernyataan keputusan peperiksaan dan boleh dibayar secara tunai di kaunter.

Sekiranya pemohon tidak dapat hadir, pemohon boleh melantik wakil secara bertulis yang terdiri dari ahli keluarga terdekat.

Tempoh masa dapatkan sijil

  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada atau selepas 1994 – satu (1) jam
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada atau sebelum 1993 – tujuh (7) hari bekerja
  • Penilaian Menengah Rendah (PMR) pada atau selepas 1998 – satu (1) jam
  • Penilaian Menengah Rendah (PMR) pada atau sebelum 1997 – tujuh (7) hari bekerja
  • Lain-lain peperiksaan – tujuh (7) hari bekerja

Buat Permohonan melalui Pos

  • Borang permohonan LP/SIJIL/Pin 1/96a (seperti pemohon melalui kaunter LP)
  • Salinan kad pengenalan pemohon
  • Wang Pos (Postal Order), Kiriman Wang (Money Order) atau Draf Bank (Bank draft) atas nama PENGARAH PEPERIKSAAN bernilai RM 30.00. (Cek persendirian tidak diterima).

Tempoh masa dapatkan sijil

  • Semua permohonan melalui pos akan diproses dalam masa tujuh (7) hari bekerja tanpa mengira hari perjalanan pos.
  • Permohonan melalui pos hendaklah dialamatkan kepada:

 

PENGARAH PEPERIKSAAN

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

ARAS 10, BLOK E 11, KOMPLEKS E PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN

62604 PUTRAJAYA

Walau bagaimanapun, kalau korang nak salinan sijil UPSR dan PT3, korang perlu menghubungi pihak sekolah untuk urusan tersebut. Sebelum membuat permohonan, pastikan korang semak permohonan selengkapnya terlebih dulu bagi mengelakkan permohonan korang tu ‘pending.’

Pemuda ini Ajar Cara Beli Petrol RON95 pada Harga 11 sen Lebih Murah daripada Pasaran

Ikuti perkongsian saudara Fakhrul Anwar Osman bagaimana dirinya membeli minyak kenderaan Petrol RON95 dengan harga RM2.09 se-liter tanpa melibatkan sebarang penggunaan kad kredit. Dan poin paling utama, ianya 11sen lebih murah daripada harga pasaran ketika ini!

Platform yang digunakan, hanyalah aplikasi 11Street dan Shopback. Jimat lebih 11sen seliter berbanding RM2.20 harga semasa.

Muat Turun Aplikasi Ini

Mula-mula pastikan anda memuat turun 2 aplikasi ini melalui App Store / Play Store.

  1. 11thstreet
  2. Shopback

Pastikan anda sudah bina akaun pada kedua-dua aplikasi ini sebelum ke langkah seterusnya.

Beli E-Voucher

Login aplikasi 11Street dan buat carian ‘Petronas E-Voucher’. Rujuk gambar di bawah sebagai contoh.

Klik ‘Buy Now’

Harga beli 2 kupon minyak RM30x2 hanya RM57. Jimat RM3 sahaja. Jadilah 5% jimat.

Tapi menerusi gambar ini saya bayar RM49.xx sahaja. Itu nanti kita cerita dalam Bonus Tips

Bawa Kereta ke Stesyen Minyak berkaitan

Lepas beli dan terima kupon dalam email dan app 11Street. Bawa lah kereta itu isi minyak.

Usai sampai stesen Petronas *terpilih itu, buka aplikasi ini dan minta ‘merchant code’ di kaunter pembayaran. Cashier kaunter tersebut akan masukkan nombor kod stesen Petronas tu.

Tebus Kupon E-Voucher yang Dibeli dalam Talian Sebelum Ini

Saya tebus dua (2) kupon RM30. Total minyak boleh isi RM60. Tapi hanya perlu bayar online RM57 sahaja.

Kupon yang dah ditebus akan tertera masa dan stesen Petronas yg kita isi minyak tadi. Dlm kes ini saya isi minyak di Petronas Jalan Raja Syed Alwi.

Sampai sini dah selesai. Hanya perlu pergi pam macam biasa.

Bonus Tips 1

Tinggalkan komen untuk Seller. Boleh dapat extra BPoint

Apa guna BPoint (B Infinite Card)? Bunyi macam kad Caltex sahaja kan. Memang pun.

Itu nanti boleh guna masa next buy. Diskaun lagi dari harga E-Voucher. Best kan?

Untuk kes ini saya dapat 57 BPoints. Lebih kurang 57sen sahaja. Pembelian seterusnya boleh potong lagi 57sen daripada RM28.50 pun dah jimat banyak.

Bonus Tips 2

Gunakan BPoints dalam kad minyak Caltex untuk beli minyak Petronas. Eh…

Pelik tapi benar. Buat tebusan melalui aplikasi 11Street masa nak buat payment beli E-Voucher. Yang penting buka ‘MyPage’ dalam app 11Street dan ‘edit’ maklumat BCard beserta nombor PIN dia. Kalau tak pernah tukar. Pin ada kad belakang kad sahaja.

Jadi sebelum ‘checkout payment’, gunalah BPoint utk diskaun. 100 points = rm1.00

Bonus Tips 3

Gambar ini adalah ‘screenshot’ aplikasi Shopback. Ininya adalah cashback sebanyak 11sen bagi setiap E-Voucher RM30 Petronas itu.

Masa ini saya beli E-Voucher hujung bulan april guna desktop. Tak beli guna aplikasi. Nanti saya update beli guna app dapat juga ke tidak cashback ni.

Jadi kalau kira minyak RM30. Bayar RM28.50 dan dapat Cashback 11 sen. Bermakna anda hanya beli RM27.27 Petrol RON95 dengan harga RM28.39 sahaja. Lebih dari 5% penjimatan.

Memasang Let’s Encrypt di Digital Ocean & Serverpilot

Bagi penggemar cloud computing seperti Digital Ocean dan lain-lain, tutorial ini pasti akan memberi senyuman lebar buat anda. Ya memasang SSL secara percuma.

Ada beberapa cara untuk memasang SSL seperti menggunakan khidmat percuma di CloudFlare atau membeli Postive SSL serendah $3.99 setahun.

Penulis masih setia dengan Digital Ocean sebagai penyedia cloud yang terbaik. Satu adalah disebabkan harga, kedua khidmat sokongan selepas pembelian dan juga telah menggunakan perkhidmatan mereka hampir lima tahun.

Tiada sebarang masalah kecuali kegagalan membayar langganan setiap bulan.

Sebelum bermula saya ingin nyatakan, tutorial ini adalah hanya untuk pengguna Serverpilot dan Digital Ocean.

Serverpilot

Sekiranya anda sudah terbiasa menggunakan cPanel, Plesk atau Webmin. Serverpilot pula adalah perkhidmatan Control Panel berjenis cloud. Ianya jauh berbeza dengan cPanel dah lain-lain.

Anda boleh memasang pelbagai server dan aplikasi dalam satu akaun. Harganya pula adalah percuma dengan basic akaun.

Dengan menggunakan Serverpilot anda tidak perlu menyakitkan kepala untuk memasang Apache, NGINX, PHP dan MySQL. Robot mereka lakukan semua untuk anda.

Serverpilot hanya menyediakan PHP hosting sahaja buat masa ini.

Penulis telah membayangkan anda mempunyai server di Digital Ocean & telah memasang aplikasi di Serverpilot. Tiada tutorial pemasangan Digital Ocean & tetapan Serverpilot pada artikel ini.

Langkah Pertama

SSH ke server anda. Gunakan akses root. Sekiranya sebagai user sila gunakan arahan sudo suuntuk act sebagai root.

1. Pergi ke direktori /usr/local/bin

cd /usr/local/bin

2. Muat turun skrip bash serverpilot-letsencrypt

wget https://raw.githubusercontent.com/lesaff/serverpilot-letsencrypt/master/sple.sh

3. Jadikan skrip tersebut executable

chmod +x sple.sh

Sekiranya anda tidak log masuk sebagai root. Gunakan sudo chmod +x sple.sh

Langkah Kedua

Mari kita lakukan pemasangan ini secara berhati-hati. Backup server anda sekiranya tidak ingin mewujudkan kegagalan yang nyata.

1. Run skrip tadi

sple.sh

2. Ikut arahan pemasangan Let’s Encrypt

[email protected]:/usr/local/bin# sple.sh
Let's Encrypt is not installed/found. Would you like to continue to install it?
Y or N

Tekan Y sekiranya server anda belum pernah dipasang Let’s Encrypt. Tekan N untuk sebaliknya. Tunggu sebentar untuk proses muat turun & pemasangan Let’s Encrypt secara automatik.

Akan wujud tiga soalan. Isi ketiga-tiga soalan di bawah dengan betul dan tepat.

Please enter your app name:
websaya

Sila masukkan nama aplikasi yang telah anda cipta di Serverpilot sebelum ini. Pastikan aplikasi tadi sama. Contoh di atas saya namakan aplikasi tersebut websaya

Please enter the System User name for the app:
serverpilot

Soalan seterusnya adalah nama System User. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan percuma di Serverpilot. Nama System User adalah serverpilot.

Please enter all the domain names and sub-domain names
you would like to use, separated by space
websaya.com www.websaya.com

Soalan terakhir. Masukkan nama domain dan sub-domain. Contoh nama domain yang saya berikan adalah websaya.com dan sub-domain www.websaya.com

Generating SSL certificate for websaya

Pada akhir sekali akan keluar antara muka bewarna biru seperti di bawah. Masukkan emel anda dan OK serta Agree bagi TOS Let’s Encrypt.

Selesai pemasangan Let’s Encrypt anda bagi domain websaya.com. Sekiranya anda ada 10 domain maka ulangilah perkara yang sama seperti di atas.

Redirect Non HTTPS ke HTTPS

Buka .htaccess dah tambah kod seperti di bawah

RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !=https
RewriteRule .* https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Anda perlu ingat, Let’s Encrypt hanya aktif bagi tempoh 90 hari sahaja. Untuk melanjutkan tempoh tersebut kita perlu renewal certificates selepas 90 hari.

Mari kita renew secara automatik. Kembali ke console SSH anda tadi dan taip crontab -edan masukkan kod di bawah:

0 */12 * * * letsencrypt renew && service nginx-sp reload

Restart NGINX service

sudo service nginx-sp restart

Berakhir sudah pemasangan SSL bagi domain anda.

Sumber : Rencah.com