Cara Penjagaan Kereta Paling Basic Wajib Anda Tahu

JANGAN TERTIPU dan DITIPU LAGI.

1> Minyak hitam

Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik – mungkin 7,500 km atau 10,000 km.

2> Filter

Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa – 5,000 km. Minyak Synthetic – 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3> Spark plug

20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal…benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje…Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.

4> Bateri kereta

18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan…kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya…tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu…so, beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai. BOSCH, CENTURY… tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. Bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama. Kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L…begitu la citernya!

5> Timing belt

60,000km untuk kereta Proton Wira, Saga. Waja boleh tahan sampai 90,000 km dan Honda CRV tahan sampai 160,000 km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000 km terus tukar tak kira la dia pakai apa kereta pun! Mekanik pun sengeh aje la, buat apa tolak rezeki dari duit orang!

6> Clutch plate

Clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom “clutch slipping” berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan, sebab tu mereka kata bila 100,000 km baru tukar clutch!

7> Fuel Filter

Tukar aje la sekitar 40,000 km sekali. Benda ni pun murah Rm 15-20 je.

8> Air Filter

Ditukar setiap 20,000 km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak payah tukar, tapi mampu dibersihkan sudah cukup.

9> ATF (Automatic Transmission Fluid)

Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000 km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000 km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar…jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000 km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Ini membazir untuk kita, tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Caj hanya sekitar Rm 200++. Kalau anda selalu tukar ATF, hanya tukar biasa aje, yang budget kurang dari Rm 100…ikut saiz kereta anda!

10> Gear Oil

Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11> Brake Fluid & Power Steering Fluid

Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.

12> Radiator Coolant

Sebotol Rm 15-20… selalunya warna hijau! 60,000 km boleh la tukar sekali! Kalau air radiator korang warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13> Air-Cond Belt / Alternator Belt

Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-Con & juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian “ribs”nya dah ada “crack-crack” yang halus…maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin admin ingatkan maintenance schedule yang ikut “km” atau masa “3 bulan” “6 bulan” & seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan @ dalam English nya lebih dikenali sebagai “Preventive Maintenance”

14> Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alat ganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran!

15> Contohnya, kalau kita buta-buta ikut apa yg di syorkan oleh pembuat alat ganti. Contohnya “shock absorber” perlu diganti setiap 20,000 km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.

16> Minyak hitam mineral untuk 5,000 km / 3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000 km / 6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000 km / 1 tahun. Kalau boleh hati-hati beli minyak hitam di kedai spare sebab banyak minyak cap ayam yang disediakan khas untuk tipu orang. Botol mungkin ada cap Castrol, Shell, Petronas, Eneos & lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah made in China. Dalam satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel tertentu. Bos mereka ini sentiasa mengarahkan pekerja untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refil serta bubuh seal baru supaya dapat mengaut keuntungan dari duit orang. Elok beli minyak di stesen minyak – confirmed genuine. Unless kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang kita beli tu.

17> Minyak gear manual ditukar setiap 40,000 km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000 km untuk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus untuk kereta lama – bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF – ditukar setiap 20,000 km. Sama macam di atas.

18> Flush? kalau dalam buku takde kata – maka tidak perlu. Air filter pun sama – 20,000 km. Coolant – tukar tiap-tiap 20,000 km. Nak tukar tiap-tiap 50,000 km pun boleh dengan syarat guna air suling @ RO water. Timing belt – ditukar setiap 80,000 km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000 km(Wira 1.6) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi & ia selalu inspect timing belt keretanya. Merekah takda, gigi still elok – tak perlu tukar. Aircond belt, alternator belt, power steering belt – tukar semasa tukar timing belt @ apabila nampak crack.

19> Water pump

Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke-2. Let’s say kita tukar timing belt setiap 80,000 km, maka apabila kita menukar timing belt untuk kali kedua pada 160,000 km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge.

20> Spark plug

Every 20,000 km @ selagi plastik kat tengah tu masih putih & tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak – engine dah agak uzur & kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus – minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket – tukar apabila minyak leaking kat area tu @ sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Orang panggil nie top-overhaul.

21> Biasanya top overhaul tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000 km. Tapi ada gak yang 80,000 km kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugak skit.

22> Brake pad

Tukar bila haus @ bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yang lain.

23> Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yang di letak di dalam blok enjin. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000 km ikut ketetapan pengeluar Jepun tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear & tear timing belt yang dibuat dari adunan getah, plastik & fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000 km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000 km. Admin tak begitu pasti tentang ini.

24> Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt pada jarak hanya 30,000 km bagi semua enjin straight 4 twin spark & juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik yang kerek & cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000 km. Tak perlu tukar pada 30,000 km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus & enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000 km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service & penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda & Toyota. Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya.

25> Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00 km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala…………

Kredit: Damia Kamal

Berapa Lama untuk Bank Malaysia keluarkan Release Letter Settlement Pinjaman Kereta

Rata-rata Bank di Malaysia memerlukan 1-3 Hari untuk mengemaskini loan anda setelah pembayaran ‘settlement’ sebelum anda boleh tukar nama di JPJ.

Langkah 1 – Minta baki Pinjaman dengan Bank

Pi bank (hire purchase) dan tanya baki loan kereta anda. Bank akan call bank asal di mana anda ambik loan kereta tu. Bank akan confirmkan amount baki yang perlu anda bayar.

Contoh:- Baki setakat hari ni (18 Mei 2015 ) adalah berjumlah RM 30,335.07 jika settle hari ni. Kalau tanya amount berapa hari ni kemudaian settle lain hari, lain pula amount dia.

Step 2 – Bayar loan balance pakai cash atau cheque

Once sudah bayar, bank yg anda settle akan call home brach untuk bagitau yg anda dah settle loan kereta. Kalau settle pakai cash hari ini. InsyaAllah esok boleh tukar nama. Kalau pakai cheque, tunggu la at least 3 hari.

Step 3 – Hubungi Cawangan Bank yang Pinjaman Dibuat & Semak E-Batal

Call hire purchase dept home branch anda untuk semak sama ada diaorang dah buat e-Batal atau tidak?
Kalau dah buat e-Batal, Pi tukar nama kat JPJ. Settle

Pemuda ini Ajar Cara Beli Petrol RON95 pada Harga 11 sen Lebih Murah daripada Pasaran

Ikuti perkongsian saudara Fakhrul Anwar Osman bagaimana dirinya membeli minyak kenderaan Petrol RON95 dengan harga RM2.09 se-liter tanpa melibatkan sebarang penggunaan kad kredit. Dan poin paling utama, ianya 11sen lebih murah daripada harga pasaran ketika ini!

Platform yang digunakan, hanyalah aplikasi 11Street dan Shopback. Jimat lebih 11sen seliter berbanding RM2.20 harga semasa.

Muat Turun Aplikasi Ini

Mula-mula pastikan anda memuat turun 2 aplikasi ini melalui App Store / Play Store.

  1. 11thstreet
  2. Shopback

Pastikan anda sudah bina akaun pada kedua-dua aplikasi ini sebelum ke langkah seterusnya.

Beli E-Voucher

Login aplikasi 11Street dan buat carian ‘Petronas E-Voucher’. Rujuk gambar di bawah sebagai contoh.

Klik ‘Buy Now’

Harga beli 2 kupon minyak RM30x2 hanya RM57. Jimat RM3 sahaja. Jadilah 5% jimat.

Tapi menerusi gambar ini saya bayar RM49.xx sahaja. Itu nanti kita cerita dalam Bonus Tips

Bawa Kereta ke Stesyen Minyak berkaitan

Lepas beli dan terima kupon dalam email dan app 11Street. Bawa lah kereta itu isi minyak.

Usai sampai stesen Petronas *terpilih itu, buka aplikasi ini dan minta ‘merchant code’ di kaunter pembayaran. Cashier kaunter tersebut akan masukkan nombor kod stesen Petronas tu.

Tebus Kupon E-Voucher yang Dibeli dalam Talian Sebelum Ini

Saya tebus dua (2) kupon RM30. Total minyak boleh isi RM60. Tapi hanya perlu bayar online RM57 sahaja.

Kupon yang dah ditebus akan tertera masa dan stesen Petronas yg kita isi minyak tadi. Dlm kes ini saya isi minyak di Petronas Jalan Raja Syed Alwi.

Sampai sini dah selesai. Hanya perlu pergi pam macam biasa.

Bonus Tips 1

Tinggalkan komen untuk Seller. Boleh dapat extra BPoint

Apa guna BPoint (B Infinite Card)? Bunyi macam kad Caltex sahaja kan. Memang pun.

Itu nanti boleh guna masa next buy. Diskaun lagi dari harga E-Voucher. Best kan?

Untuk kes ini saya dapat 57 BPoints. Lebih kurang 57sen sahaja. Pembelian seterusnya boleh potong lagi 57sen daripada RM28.50 pun dah jimat banyak.

Bonus Tips 2

Gunakan BPoints dalam kad minyak Caltex untuk beli minyak Petronas. Eh…

Pelik tapi benar. Buat tebusan melalui aplikasi 11Street masa nak buat payment beli E-Voucher. Yang penting buka ‘MyPage’ dalam app 11Street dan ‘edit’ maklumat BCard beserta nombor PIN dia. Kalau tak pernah tukar. Pin ada kad belakang kad sahaja.

Jadi sebelum ‘checkout payment’, gunalah BPoint utk diskaun. 100 points = rm1.00

Bonus Tips 3

Gambar ini adalah ‘screenshot’ aplikasi Shopback. Ininya adalah cashback sebanyak 11sen bagi setiap E-Voucher RM30 Petronas itu.

Masa ini saya beli E-Voucher hujung bulan april guna desktop. Tak beli guna aplikasi. Nanti saya update beli guna app dapat juga ke tidak cashback ni.

Jadi kalau kira minyak RM30. Bayar RM28.50 dan dapat Cashback 11 sen. Bermakna anda hanya beli RM27.27 Petrol RON95 dengan harga RM28.39 sahaja. Lebih dari 5% penjimatan.

Cara Hilangkan Bau Busuk dalam Kereta secara semulajadi

Sekarang ni musim durian dah tiba. Bau dia memang sedap bagi yang suka tapi ada juga tak tak boleh masuk sangat dengan bau durian ni. Jika ahli keluarga anda yang tidak boleh dengan bau durian atau bau busuk rokok, ini merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk menghilangkan bau busuk di dalam kereta anda, terutamanya sekiranya anda seorang pemandu Grab atau Uber. Ini bagi memastikan kereta anda sentiasa segar.

1. Serbuk Kopi atau Teh

Letakkan semangkuk serbuk kopi di dalam kereta atau bungkus serbuk tersebut di dalam kain lalu biarkan semalaman dengan tingkap bertutup.

Atau anda boleh bancuh kopi di dalam satu gelas dan letakkan di dalam kereta anda

Serbuk kopi mempunyai aroma yang kuat serta akan menyerap bau asap rokok dan bau lain di dalam kereta anda. Ulang dan gantikan serbuk kopi ini beberapa kali sehingga bau betul-betul hilang.

2. Cuka

Tuangkan cuka ke dalam sebuah gelas atau mangkuk dan letakkan di bahagian tengah kereta atau di bonet belakang kereta anda.

Biarkan semalaman dan cuka akan menghilangkan bau asap rokok dalam kereta anda. Jika ingin dapatkan bau yang lebih segar, perahkan sedikit lemon dan larutkan bersama cuka tersebut.

3. Kayu Manis

Jika anda ingin menggantikan bau busuk dengan bau yang lebih manis, cubalah gunakan kulit kayu manis.

Rebus dua hingga tiga batang kulit kayu manis dan tuangkan air rebusan ke dalam satu cawan. Kemudian, letakkan cawan berisi air rebusan itu di dalam kereta dengan tingkap bertutup sehingga suhu airnya menurun kepada suhu bilik.

4. Kulit Buah-Buahan Sitrus

Jika anda suka akan bau sitrus, anda boleh kitar semula kulit buah-buahan tersebut. Kupas kulit buah oren, lemon, limau nipis atau apa sahaja buah sitrus kegemaran anda dan kumpulkan kulit tersebut dalam cawan.

Tinggalkan cawan berisi kulit sitrus ini di dalam kereta dengan tingkap tertutup untuk menyerap segala bau-bauan kurang enak.

5. Arang

Sekiranya anda mahukan bau yang neutral, gunakan ketulan arang. Simpan satu beg kecil berisi arang di bahagian belakang tempat letak kaki dan arang akan bertindak sebagai ejen penyerap bau.

Percayalah, bau yang yang busuk tersebut akan hilang serta merta.

6. Roti

Letakkan beberapa keping roti (semua jenis roti boleh) tutup kesemua pintu dan tingkap, biarkan selama beberapa hari, bau durian atau rokok akan hilang dan diserap oleh roti tersebut.

7. Buah Nenas

Letakkan separuh nenas yang dipotong di dalam kereta anda. Biarkan selama beberapa jam dan bau busuk tersebut akan diserap oleh nenas tersebut.

8. Daun Pandan

Letakkan beberapa helai daun pandan di dalam bonet kereta yang dipenuhi dengan bau busuk. Bau tersebut akan hilang dengan secepatnya.

Cara betul nak beli kereta baru harga RM65,000. Siap dapat duit lebih minimum RM5,000

Kalau diberi pilihan, siapa saja yang tak nak berkereta baru, kan? Ramai anak-anak muda sekarang yang bergaya bukan main. Nak kereta jenama Jepun saja. Myvi atau Saga, dah tolak tepi siap-siap. Tak stylo katanya.

Bagi yang bukan jenis orang yang macam Tok cakap ni, tahniah. Sebab korang berjaya kawal nafsu dengan baik, ini ada hadiah tip ohsem untuk korang.

Tip kali ni bukan biasa-biasa tau. Sambil pakai kereta baru, korang dapat simpan duit untuk bayar baki ansuran kereta, dan dapat duit lebih lagi. Suka tak?

Kalau nak tahu, jom baca perkongsian Tuan Redzwan Khairudin ni. Rugi woi tak baca dan belajar ilmu macam ni.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih dari RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan disamping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni. Hehe.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting),
Proton Persona Medium Spec,
Proton Neo Medium Spec,
Proton Saga Highest Spec,
Proton Iriz Highest Spec,
Perodua Alza Medium Spec,
Perodua Myvi Highest Spec,
Perodua Axia Lowest Spec (korang boleh beli 2 buah tau),
Perodua Bezza Highest Spec,
Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (korang boleh tambah sendiri list ni).

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1) Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Samada duit kutu ker, hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki tu halalan toyyiban.

2) Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk CL (Car Loan) korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3) Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4) Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5) Teruskan membayar bulanan Kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 =
RM1,206.91.

Senang kira, RM1,200 lah ya.

6) Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi perperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalua��

7) Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total Cash in Hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value,

RM35,500 + RM6,800 =
RM42,300.

8) Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning a�� 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,

RM65,112 a�� (RM602.89 X 48 Bulan) =
RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

9) Gunakan total cash in Hand melalui hasil ASB financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang.

Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 a�� RM36,170 = RM6,130.

Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

10) Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat disetelkan dalam masa 4 tahun solid saja.

11) Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

12) Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai berharga RM yang masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 =
RM31,490.

13) Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

14) Korang pilih antara point (12) & point (13) atas ni.

Lepas tu, apa nak buat?

15) Kalau pilih point (12), maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik Rolling Dividen selama 29 Tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

16) Jika pilih point (13), maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Decor bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini.

17) Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,

RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) =
RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat.

18) Beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, In shaa Allah pasti akan menyinar.

19) Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik.

20) Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

21) Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?

Saya minta maaf kalau ada salah dan silap. Mohon tunjuk ajar mana yang terkurang.

Ini Tip Ringkas Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang

1. Jika ada org langgar kereta anda dari belakang, jgn panik dan bawa bertenang.

2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat. Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalulintas.

3. Slps anda lihat kenderaan yang melanggar kereta anda juga memberhentikan kenderaannya, ambil telefon bimbit anda yg ada kamera dan keluar drpd kereta anda.

Ingat! Jgn ambil sebarang alatan yang merbahaya spt stearing lock, parang, peralatan yg diperbuat dpd besi dsg, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kpd org lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yg langgar anda td.

5. Apabila pemandu kenderaan yg langgar anda td keluar drpd kenderaannya, sapa lah dia dgn baik. Kalau pun anda tak mampu nak senyum dgnnya, ttp jgnlah terus maki hamun kpdnya.

6. Tanyakan kpdnya dgn baik knp dia langgar kereta anda td? Kebiasaannya dlm situasi sebegitu masing2 akan cuba menyalahkan satu sama lain.

Kawal kemarahan anda, jgn bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya takkan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jln raya yg lain.

7. Kalau boleh minta tengok drp pemandu yg langgar kereta anda tadi kad pengenalan atau lesen memandunya. Ambil gambar kad pengenalan atau lesen memandunya.

8. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jgn paksa dia mengaku atau paksa dia byr wang kpd anda. Just bagitahunya, dari segi undang2, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain drpd belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yg melanggar itu.

9. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi sy ingatkan, tak perlu mintak wang drpdnya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yg anda biasa berurusan utk menilai berapakah kerosakan kereta anda.

Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh2 walaupun anda ada urusan lain. Lagi cpt anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

10. Jgn lupa ambil nombor telefonnya atau bisnes kadnya supaya mudah anda menghubunginya nanti.

11. Jika dia berkeras tak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tak mengapa, jgn serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dpt segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

12. Terus pergi buat report polis di balai polis berhampiran.

13. Dgn report polis tadi pergi ke jpj dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insuran kenderaan yg langgar kereta anda td.

14. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan mintak mereka uruskan 3rd parti claim utk membaiki kerosakan kereta anda tersebut.

Mudah bukan?? Tak perlu gaduh2 dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kpd perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang2. .

Patuhilah undang2 yg tlh ditetapkan!

Keliru Dengan Kedudukan Tangki Minyak Kenderaan? Ketahui Caranya

Pernah atau tidak sewaktu sampai ke stesyen minyak dan anda perlu isi minyak kenderaan, tapi merasa ragu-ragu bahagian kiri atau kanan tangki minyak kenderaan anda?

Sebenarnya ada cara yang mudah untuk mengetahui lokasi tangki minyak kenderaan. Lihat pada panel odometer kereta anda. Terdapat satu ikon tangki minyak beserta satu panah kecil di sebelahnya.

Panah kecil tersebut sebenarnya menunjukkan kedudukan tangki minyak kenderaan anda, samada ianya terletak pada bahagian kiri ataupun kanan. Tips ini ringkas namun masih ramai yang tidak tahu, sekurang-kurangnya ianya sepatutnya telah pun diterangkan di dalam buku manual kereta.

Selamat mencuba!

Cara pam minyak kenderaan menggunakan kad debit tanpa caj deposit RM200 dipegang pihak bank

Kemaskini : Cara ini hanya pernah dicuba pada Stesen PETRON. Mungkin anda boleh kongsi cara di stesen minyak lain, sekiranya ada.

Pernah tak isi minyak kenderaan guna kad debit di pam stesen minyak? Kalau pernah, tahu tak jumlah pra-kelulusan menggunakan kad adalah berjumlah RM200?

Jumlah RM200 tu akan di’pegang’ oleh bank sehingga pihak bank pulangkan baki isi minyak anda semula dalam tempoh 3 hari waktu bekerja.

Sebagai contoh, anda isi minyak, duit dalam kad tersebut akan ‘hilang’ RM200, anda isi sehingga jumlah RM17.00 (10 Liter RON95). Bank akan pulang duit baki RM183.00 dalam 3 hari waktu bekerja berikutnya.

RM183 banyak tu.

Di sini kami nak share bagaimana menggunakan kad debit untuk pam minyak kenderaan tanpa di’pegang’ RM200 oleh pihak bank.

Caranya;

1. Klik PRESET pada skrin pam tersebut.

1

2. Tekan jumlah nak di isi. Contohnya RM52.

2

3. Masukkan kad bank tu.

3

4. Tunggu kelulusan.

4

5. Setelah lulus, keluarkan kad bank itu, masukkan pula kad PETRONMILES untuk kumpul point (sekiranya ada).

5

6. Angkat pam dan isi seperti biasa.

6

7. Sekiranya minyak kereta atau motosikal dah penuh sebelum sampai jumlah yang dah di’set tadi, letak sahaja pam itu pada tempat asal. Duit baki? Jangan risau, bank akan pulangkan 3 hari waktu bekerja berikutnya.

7

8. Bila dah letak balik nozel pam tu kat tempat asal, jangann lupa ambik resit sebagai rujukan.

8

9

Bank akan potong jumlah yang anda set tadi. Tak payah nak potong smpi RM200 bagai.. takut duit tak cukup lak nk guna sementara nak tunggu bank pulangkan duit baki semula. Huhu…

Harap dapat faham ya sapa yang guna kad debit untuk isi minyak kat pam. Share artikel ini pada kenalan yang selalu isi minyak guna kad debit di stesen minyak.

Begini cara untuk ‘jump start’ kereta anda dengan betul

Jangan tersilap langkah apabila cuba untuk ‘jump start’ sesebuah kenderaan. Ini cara yang sebetulnya.

Dahulu kita diajar sambungan wayar ‘jumper‘ negatif ke negatif dan positif ke positif. Namun pasti terkejut rupanya apa yang kita belajar dahulu merupakan cara salah dan berisiko.

Tertanya-tanya mengapa kabel negatif perlu disambungkan kepada chassis (yang tidak bercat) ataupun blok enjin kenderaan?

14500600_631373290376735_4246254586931395483_o

Mengikut kajian, penyambungan di atas membolehkan motor penghidup (starter) menyalurkan cas negatif kepada chassis dan blok enjin. Sekiranya kita sambungkan kabel negatif secara terus pada terminal bateri sepertimana yang kita buat dahulu, risiko rintangan antara terminal bateri dan motor penghidup boleh berlaku yang akan menghasilkan ‘spark dan pelepasan gas Hidrogen daripada bateri yang bermasalah.

Worst scenario, ianya boleh menyebabkan letupan dan kecederaan. Bahaya tu.