Dah tengok dan dah pergi tanya semua bank dah? Puas fikir mana yang paling terbaik untuk korang?
Masih lagi tak jumpa yang manalah bank paling bagus nak ambil ni?

Kali ni saya nak kongsi macam mana panduan korang Nak Pilih Pembiayaan Bank yang Terbaik buat diri sendiri.

Ada caranya yang penting kena ambil tahu dan wajib ambil peduli :

Pastikan Pembayaran Islamik

perbankan-islam

Kalaulah korang rasa ini sama saja macam pembiayaan konvensional korang silap. Bank ni siap lantik panel syariah lagi nak memastikan yang mereka dapat tawarkan pinjaman islamik yang patuh syariah.

Senang-senang saja korang cakap ini agenda yahudilah itula inila. Baik korang tanya diri sendiri kenapa panel syariah tu tak jemput korang sebagai panel mereka. Ha yelah korang yang tengah baca ni. Muhasabah balik. Huhu

Effective Rate Paling Rendah

Tak tahu apa itu Effective Rate?. Dia macam ni. Katakanlah pakej pinjaman korang dinyatakan BLR – 1.8%. Effective rate korang ialah (BLR 2016 = 6.6%) so jadilah 4.2%.

So yang ni lah kadar keuntungan (sebab bank islamik dipanggil kadar keuntungan) bulanan yang korang perlu bayar.

Pilih yang takda Lock-In Period

Lock-In Period ni macam perjanjian pinjaman masa korang mohon “loan”. Katakanlah ada “lock-in period” 3 tahun, maka dalam masa 2 tahun dari tarikh perjanjian, kadar BLR naik maka korang tak boleh tukar pakej pinjaman.

Bila tak boleh tukar, jika kadar BLR naik maka bayaran bulanan korang pada bank pun meningkatlah. Kalau dulu bayar RM1500 bulanan sekarang mungkin kena bayar RM2000 bulanan.

Ambil “Full Flexi” Pinjaman

Pinjaman akan jadi “fleksibel” dan korang boleh manipulasi tempoh bayaran, kadar keuntungan dan banyak lagi perkara lain.

Ambil Tempoh Pinjaman yang Paling Lama

Lagi lama lagi bagus sebab korang boleh minimumkan kenaikan Debt Service Ratio (DSR @ Kadar Keberhutangan) dekat CCRIS korang.

Pastikan ambil takaful MLTT atau MRTT

Senang cerita kalau apa-apa jadi pada penama (siapa yang beli rumah tersebut) misalnya meninggal dunia nanti takaful ni yang akan langsaikan hutang korang dengan bank.

Jadi tanggungan terus jadi hak milik tanpa mewarisi hutang penama sebab tu penting ambil tahu.

Masukkan Yuran Guaman dalam Perjanjian Pembiayaan Rumah

Yang ni untuk korang yang nak berjimat. Kalau ada bank yang tawarkan memang best. Tak payah lah korang keluarkan duit tunai masa mula-mula nak beli rumah. Boleh la belanja saya makan ayam golek. Huhu

Ini antara panduan yang korang wajib tahu dalam memilih bank yang terbaik. Ada bank yang ada bahagian tu tapi takda bahagian ni. Korang balik buat kira-kira sendiri. Hanya korang saja yang tahu kewangan korang macam mana. Pokok pangkalnya korang saja yang tanggung samada untung atau rugi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.