Pemuda ini Ajar Cara Beli Petrol RON95 pada Harga 11 sen Lebih Murah daripada Pasaran

Ikuti perkongsian saudara Fakhrul Anwar Osman bagaimana dirinya membeli minyak kenderaan Petrol RON95 dengan harga RM2.09 se-liter tanpa melibatkan sebarang penggunaan kad kredit. Dan poin paling utama, ianya 11sen lebih murah daripada harga pasaran ketika ini!

Platform yang digunakan, hanyalah aplikasi 11Street dan Shopback. Jimat lebih 11sen seliter berbanding RM2.20 harga semasa.

Muat Turun Aplikasi Ini

Mula-mula pastikan anda memuat turun 2 aplikasi ini melalui App Store / Play Store.

  1. 11thstreet
  2. Shopback

Pastikan anda sudah bina akaun pada kedua-dua aplikasi ini sebelum ke langkah seterusnya.

Beli E-Voucher

Login aplikasi 11Street dan buat carian ‘Petronas E-Voucher’. Rujuk gambar di bawah sebagai contoh.

Klik ‘Buy Now’

Harga beli 2 kupon minyak RM30x2 hanya RM57. Jimat RM3 sahaja. Jadilah 5% jimat.

Tapi menerusi gambar ini saya bayar RM49.xx sahaja. Itu nanti kita cerita dalam Bonus Tips

Bawa Kereta ke Stesyen Minyak berkaitan

Lepas beli dan terima kupon dalam email dan app 11Street. Bawa lah kereta itu isi minyak.

Usai sampai stesen Petronas *terpilih itu, buka aplikasi ini dan minta ‘merchant code’ di kaunter pembayaran. Cashier kaunter tersebut akan masukkan nombor kod stesen Petronas tu.

Tebus Kupon E-Voucher yang Dibeli dalam Talian Sebelum Ini

Saya tebus dua (2) kupon RM30. Total minyak boleh isi RM60. Tapi hanya perlu bayar online RM57 sahaja.

Kupon yang dah ditebus akan tertera masa dan stesen Petronas yg kita isi minyak tadi. Dlm kes ini saya isi minyak di Petronas Jalan Raja Syed Alwi.

Sampai sini dah selesai. Hanya perlu pergi pam macam biasa.

Bonus Tips 1

Tinggalkan komen untuk Seller. Boleh dapat extra BPoint

Apa guna BPoint (B Infinite Card)? Bunyi macam kad Caltex sahaja kan. Memang pun.

Itu nanti boleh guna masa next buy. Diskaun lagi dari harga E-Voucher. Best kan?

Untuk kes ini saya dapat 57 BPoints. Lebih kurang 57sen sahaja. Pembelian seterusnya boleh potong lagi 57sen daripada RM28.50 pun dah jimat banyak.

Bonus Tips 2

Gunakan BPoints dalam kad minyak Caltex untuk beli minyak Petronas. Eh…

Pelik tapi benar. Buat tebusan melalui aplikasi 11Street masa nak buat payment beli E-Voucher. Yang penting buka ‘MyPage’ dalam app 11Street dan ‘edit’ maklumat BCard beserta nombor PIN dia. Kalau tak pernah tukar. Pin ada kad belakang kad sahaja.

Jadi sebelum ‘checkout payment’, gunalah BPoint utk diskaun. 100 points = rm1.00

Bonus Tips 3

Gambar ini adalah ‘screenshot’ aplikasi Shopback. Ininya adalah cashback sebanyak 11sen bagi setiap E-Voucher RM30 Petronas itu.

Masa ini saya beli E-Voucher hujung bulan april guna desktop. Tak beli guna aplikasi. Nanti saya update beli guna app dapat juga ke tidak cashback ni.

Jadi kalau kira minyak RM30. Bayar RM28.50 dan dapat Cashback 11 sen. Bermakna anda hanya beli RM27.27 Petrol RON95 dengan harga RM28.39 sahaja. Lebih dari 5% penjimatan.

Cara Hilangkan Bau Busuk dalam Kereta secara semulajadi

Sekarang ni musim durian dah tiba. Bau dia memang sedap bagi yang suka tapi ada juga tak tak boleh masuk sangat dengan bau durian ni. Jika ahli keluarga anda yang tidak boleh dengan bau durian atau bau busuk rokok, ini merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk menghilangkan bau busuk di dalam kereta anda, terutamanya sekiranya anda seorang pemandu Grab atau Uber. Ini bagi memastikan kereta anda sentiasa segar.

1. Serbuk Kopi atau Teh

Letakkan semangkuk serbuk kopi di dalam kereta atau bungkus serbuk tersebut di dalam kain lalu biarkan semalaman dengan tingkap bertutup.

Atau anda boleh bancuh kopi di dalam satu gelas dan letakkan di dalam kereta anda

Serbuk kopi mempunyai aroma yang kuat serta akan menyerap bau asap rokok dan bau lain di dalam kereta anda. Ulang dan gantikan serbuk kopi ini beberapa kali sehingga bau betul-betul hilang.

2. Cuka

Tuangkan cuka ke dalam sebuah gelas atau mangkuk dan letakkan di bahagian tengah kereta atau di bonet belakang kereta anda.

Biarkan semalaman dan cuka akan menghilangkan bau asap rokok dalam kereta anda. Jika ingin dapatkan bau yang lebih segar, perahkan sedikit lemon dan larutkan bersama cuka tersebut.

3. Kayu Manis

Jika anda ingin menggantikan bau busuk dengan bau yang lebih manis, cubalah gunakan kulit kayu manis.

Rebus dua hingga tiga batang kulit kayu manis dan tuangkan air rebusan ke dalam satu cawan. Kemudian, letakkan cawan berisi air rebusan itu di dalam kereta dengan tingkap bertutup sehingga suhu airnya menurun kepada suhu bilik.

4. Kulit Buah-Buahan Sitrus

Jika anda suka akan bau sitrus, anda boleh kitar semula kulit buah-buahan tersebut. Kupas kulit buah oren, lemon, limau nipis atau apa sahaja buah sitrus kegemaran anda dan kumpulkan kulit tersebut dalam cawan.

Tinggalkan cawan berisi kulit sitrus ini di dalam kereta dengan tingkap tertutup untuk menyerap segala bau-bauan kurang enak.

5. Arang

Sekiranya anda mahukan bau yang neutral, gunakan ketulan arang. Simpan satu beg kecil berisi arang di bahagian belakang tempat letak kaki dan arang akan bertindak sebagai ejen penyerap bau.

Percayalah, bau yang yang busuk tersebut akan hilang serta merta.

6. Roti

Letakkan beberapa keping roti (semua jenis roti boleh) tutup kesemua pintu dan tingkap, biarkan selama beberapa hari, bau durian atau rokok akan hilang dan diserap oleh roti tersebut.

7. Buah Nenas

Letakkan separuh nenas yang dipotong di dalam kereta anda. Biarkan selama beberapa jam dan bau busuk tersebut akan diserap oleh nenas tersebut.

8. Daun Pandan

Letakkan beberapa helai daun pandan di dalam bonet kereta yang dipenuhi dengan bau busuk. Bau tersebut akan hilang dengan secepatnya.

Cara betul nak beli kereta baru harga RM65,000. Siap dapat duit lebih minimum RM5,000

Kalau diberi pilihan, siapa saja yang tak nak berkereta baru, kan? Ramai anak-anak muda sekarang yang bergaya bukan main. Nak kereta jenama Jepun saja. Myvi atau Saga, dah tolak tepi siap-siap. Tak stylo katanya.

Bagi yang bukan jenis orang yang macam Tok cakap ni, tahniah. Sebab korang berjaya kawal nafsu dengan baik, ini ada hadiah tip ohsem untuk korang.

Tip kali ni bukan biasa-biasa tau. Sambil pakai kereta baru, korang dapat simpan duit untuk bayar baki ansuran kereta, dan dapat duit lebih lagi. Suka tak?

Kalau nak tahu, jom baca perkongsian Tuan Redzwan Khairudin ni. Rugi woi tak baca dan belajar ilmu macam ni.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih dari RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan disamping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni. Hehe.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting),
Proton Persona Medium Spec,
Proton Neo Medium Spec,
Proton Saga Highest Spec,
Proton Iriz Highest Spec,
Perodua Alza Medium Spec,
Perodua Myvi Highest Spec,
Perodua Axia Lowest Spec (korang boleh beli 2 buah tau),
Perodua Bezza Highest Spec,
Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (korang boleh tambah sendiri list ni).

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1) Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Samada duit kutu ker, hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki tu halalan toyyiban.

2) Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk CL (Car Loan) korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3) Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4) Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5) Teruskan membayar bulanan Kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 =
RM1,206.91.

Senang kira, RM1,200 lah ya.

6) Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi perperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalua��

7) Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total Cash in Hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value,

RM35,500 + RM6,800 =
RM42,300.

8) Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning a�� 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,

RM65,112 a�� (RM602.89 X 48 Bulan) =
RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

9) Gunakan total cash in Hand melalui hasil ASB financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang.

Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 a�� RM36,170 = RM6,130.

Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

10) Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat disetelkan dalam masa 4 tahun solid saja.

11) Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

12) Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai berharga RM yang masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 =
RM31,490.

13) Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

14) Korang pilih antara point (12) & point (13) atas ni.

Lepas tu, apa nak buat?

15) Kalau pilih point (12), maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik Rolling Dividen selama 29 Tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

16) Jika pilih point (13), maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Decor bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini.

17) Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,

RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) =
RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat.

18) Beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, In shaa Allah pasti akan menyinar.

19) Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik.

20) Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

21) Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?

Saya minta maaf kalau ada salah dan silap. Mohon tunjuk ajar mana yang terkurang.

Ini Tip Ringkas Jika Kereta Anda Dilanggar Dari Belakang

1. Jika ada org langgar kereta anda dari belakang, jgn panik dan bawa bertenang.

2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat. Ini untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalulintas.

3. Slps anda lihat kenderaan yang melanggar kereta anda juga memberhentikan kenderaannya, ambil telefon bimbit anda yg ada kamera dan keluar drpd kereta anda.

Ingat! Jgn ambil sebarang alatan yang merbahaya spt stearing lock, parang, peralatan yg diperbuat dpd besi dsg, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kpd org lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yg langgar anda td.

5. Apabila pemandu kenderaan yg langgar anda td keluar drpd kenderaannya, sapa lah dia dgn baik. Kalau pun anda tak mampu nak senyum dgnnya, ttp jgnlah terus maki hamun kpdnya.

6. Tanyakan kpdnya dgn baik knp dia langgar kereta anda td? Kebiasaannya dlm situasi sebegitu masing2 akan cuba menyalahkan satu sama lain.

Kawal kemarahan anda, jgn bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya takkan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jln raya yg lain.

7. Kalau boleh minta tengok drp pemandu yg langgar kereta anda tadi kad pengenalan atau lesen memandunya. Ambil gambar kad pengenalan atau lesen memandunya.

8. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jgn paksa dia mengaku atau paksa dia byr wang kpd anda. Just bagitahunya, dari segi undang2, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain drpd belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yg melanggar itu.

9. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi sy ingatkan, tak perlu mintak wang drpdnya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yg anda biasa berurusan utk menilai berapakah kerosakan kereta anda.

Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh2 walaupun anda ada urusan lain. Lagi cpt anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

10. Jgn lupa ambil nombor telefonnya atau bisnes kadnya supaya mudah anda menghubunginya nanti.

11. Jika dia berkeras tak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tak mengapa, jgn serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dpt segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

12. Terus pergi buat report polis di balai polis berhampiran.

13. Dgn report polis tadi pergi ke jpj dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insuran kenderaan yg langgar kereta anda td.

14. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan mintak mereka uruskan 3rd parti claim utk membaiki kerosakan kereta anda tersebut.

Mudah bukan?? Tak perlu gaduh2 dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kpd perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang2. .

Patuhilah undang2 yg tlh ditetapkan!

Keliru Dengan Kedudukan Tangki Minyak Kenderaan? Ketahui Caranya

Pernah atau tidak sewaktu sampai ke stesyen minyak dan anda perlu isi minyak kenderaan, tapi merasa ragu-ragu bahagian kiri atau kanan tangki minyak kenderaan anda?

Sebenarnya ada cara yang mudah untuk mengetahui lokasi tangki minyak kenderaan. Lihat pada panel odometer kereta anda. Terdapat satu ikon tangki minyak beserta satu panah kecil di sebelahnya.

Panah kecil tersebut sebenarnya menunjukkan kedudukan tangki minyak kenderaan anda, samada ianya terletak pada bahagian kiri ataupun kanan. Tips ini ringkas namun masih ramai yang tidak tahu, sekurang-kurangnya ianya sepatutnya telah pun diterangkan di dalam buku manual kereta.

Selamat mencuba!

Cara pam minyak kenderaan menggunakan kad debit tanpa caj deposit RM200 dipegang pihak bank

Kemaskini : Cara ini hanya pernah dicuba pada Stesen PETRON. Mungkin anda boleh kongsi cara di stesen minyak lain, sekiranya ada.

Pernah tak isi minyak kenderaan guna kad debit di pam stesen minyak? Kalau pernah, tahu tak jumlah pra-kelulusan menggunakan kad adalah berjumlah RM200?

Jumlah RM200 tu akan di’pegang’ oleh bank sehingga pihak bank pulangkan baki isi minyak anda semula dalam tempoh 3 hari waktu bekerja.

Sebagai contoh, anda isi minyak, duit dalam kad tersebut akan ‘hilang’ RM200, anda isi sehingga jumlah RM17.00 (10 Liter RON95). Bank akan pulang duit baki RM183.00 dalam 3 hari waktu bekerja berikutnya.

RM183 banyak tu.

Di sini kami nak share bagaimana menggunakan kad debit untuk pam minyak kenderaan tanpa di’pegang’ RM200 oleh pihak bank.

Caranya;

1. Klik PRESET pada skrin pam tersebut.

1

2. Tekan jumlah nak di isi. Contohnya RM52.

2

3. Masukkan kad bank tu.

3

4. Tunggu kelulusan.

4

5. Setelah lulus, keluarkan kad bank itu, masukkan pula kad PETRONMILES untuk kumpul point (sekiranya ada).

5

6. Angkat pam dan isi seperti biasa.

6

7. Sekiranya minyak kereta atau motosikal dah penuh sebelum sampai jumlah yang dah di’set tadi, letak sahaja pam itu pada tempat asal. Duit baki? Jangan risau, bank akan pulangkan 3 hari waktu bekerja berikutnya.

7

8. Bila dah letak balik nozel pam tu kat tempat asal, jangann lupa ambik resit sebagai rujukan.

8

9

Bank akan potong jumlah yang anda set tadi. Tak payah nak potong smpi RM200 bagai.. takut duit tak cukup lak nk guna sementara nak tunggu bank pulangkan duit baki semula. Huhu…

Harap dapat faham ya sapa yang guna kad debit untuk isi minyak kat pam. Share artikel ini pada kenalan yang selalu isi minyak guna kad debit di stesen minyak.

Begini cara untuk ‘jump start’ kereta anda dengan betul

Jangan tersilap langkah apabila cuba untuk ‘jump start’ sesebuah kenderaan. Ini cara yang sebetulnya.

Dahulu kita diajar sambungan wayar ‘jumper‘ negatif ke negatif dan positif ke positif. Namun pasti terkejut rupanya apa yang kita belajar dahulu merupakan cara salah dan berisiko.

Tertanya-tanya mengapa kabel negatif perlu disambungkan kepada chassis (yang tidak bercat) ataupun blok enjin kenderaan?

14500600_631373290376735_4246254586931395483_o

Mengikut kajian, penyambungan di atas membolehkan motor penghidup (starter) menyalurkan cas negatif kepada chassis dan blok enjin. Sekiranya kita sambungkan kabel negatif secara terus pada terminal bateri sepertimana yang kita buat dahulu, risiko rintangan antara terminal bateri dan motor penghidup boleh berlaku yang akan menghasilkan ‘spark dan pelepasan gas Hidrogen daripada bateri yang bermasalah.

Worst scenario, ianya boleh menyebabkan letupan dan kecederaan. Bahaya tu.

Cara Bijak Memendekkan Hutang Kereta Daripada 9 Tahun Kepada 5 Tahun Sahaja

Anak muda dan kereta tidak dapat dipisahkan. Ada tu bila dapat slip gaji terus ke bilik pameran kereta. Ada juga yang bergaji bawah RM2000 tetapi bayar ansuran kereta separuh daripada gaji.

Yelakan, belajar sampai universiti, kerja bagus takkan pakai motosikal je. Nak ngorat awek pun segan. Takkan nak ajak awek dating naik bas kot. Sekurang-kurangnya kena ada Myvi. Barulah senang nak angkut awek ye dak?

Tapi, amatlah rugi jika berhutang kereta sampai 9 tahun lalu menutup peluang untuk membeli rumah pertama.

Ini adalah pelan ataupun idea jika kau orang dah teringin sangat nak pakai kereta.

Diharap bakal graduan baca untuk merancang masa depan supaya tidak tersilap langkah. Kerana jika salah percaturan membeli kereta ini adalah jenayah terbesar dalam pengurusan kewangan.

1. Kau orang dah dapat kerja dan teringin nak pakai kereta. Tahan kehendak tu selama setahun. Boleh kan? Tumpang kawan, naik motosikal dulu. Kalau kerja kau orang memerlukan kenderaan sendiri ataupun tiada jaringan pengangkutan awam tu lain cerita la.

2. Katakan kau orang dah berminat dengan kereta Myvi 1.3 Automatik misalnya. Harga dalam RM43K dan bulanan dalam RM464. Sabar dulu setahun. Tangguhkan sekejap niat tu. Mohon ASB Financing RM100K dulu. Tempoh pembiayaan: 30 tahun. Kadar keuntungan bank: 5.2%. Bulanan dalam RM585. Kalau kau orang mampu bayar ansuran kereta sebanyak RM464, kena tambah juga dengan kos minyak kereta dalam Rm200. Jadi, takkan RM585 bulanan tak mampu bayarkan kan kan.

3. Selepas setahun dividen ASB akan diumumkan. Katakan 7.25%. Dividen kau orang akan dapat ialah RM7250. Gunakan dividen RM7250 untuk bayaran ansuran kereta kau orang nanti. Deposit kereta pandai-pandai la kau orang cari ye.

4. Jika ansuran bulanan kereta kau orang dalam RM500. RM500X12 bulan = RM6000. RM7250-RM6000=RM1250. Ada lagi baki RM1250. Boleh kau orang gunakan untuk duit minyak, roadtax, maintenance, saman ke..kakakaka.

5. Bayar ansuran pembiayaan ASB RM100K setiap bulan dan gunakan dividen ASB bayar ansuran kereta.

6. Selepas 5 tahun, baki hutang kereta tinggal RM13,862. Terminate pembiayaan ASB RM100K. Dan hasil terminate ialah;
Dividen terakhir: RM7250
Surrender value: RM7900
Jumlah kasar: RM15,150

7. Dah dapat pulangan pelaburan ASB terus bayar baki hutang kereta. Nah. Kan kereta sudah habis bayar dalam masa 5 tahun sahaja.

Itu sebab kau orang tengok kebanyakan kaum Cina, mereka akan bayar ansuran kereta hanya dalam tempoh 5 tahun sahaja. Kalau nak jual balik kereta, masih bernilai tinggi lagi.

Kaum Melayu je yang terhegeh-hegeh bayar ansuran kereta sampai 9 tahun. Padahal beli kereta tak padan dengan gaji. Kakakaka.

Harga kereta yang disarankan sebenarnya ialah 12 bulan pendapatan bulanan kita. Contohnya gaji kau orang RM2500. RM2500X12 bulan=RM30,000. Sepatutnya kau orang beli kereta dalam lingkungan harga tersebut je. Ada faham?

Kau orang kena ingat, kereta ni liabiliti. Liabiliti ni mencuri wang daripada akaun bank kita. Kalau aset, dia memasukkan wang ke dalam akaun bank kita.

Harga kereta setiap tahun akan jatuh jika kau orang dah beli. Berbeza dengan aset dan hartanah dimana harga semakin naik. Jadi, beli kereta di bawah kemampuan lagi elok.

Ada orang lagi bijak. Dia gunakan aset hartanah / untung sewaan rumah untuk membeli kereta. Ansuran kereta ada orang bayarkan. Jika hartanah ada 3 buah dengan keuntungan rumah sewa RM300 setiap buah. Dia dah boleh pakai kereta secara percuma!!

Beli hartanah dahulu dan kau orang mampu beli kereta. Tapi kau orang beli kereta dahulu belum tentu kau orang mampu beli hartanah. Jadi rancanglah sebaiknya.

Kalau kau orang dah ada kereta dan nak buat pelan ni, kena korbanlah setahun bayar dua benda ni iaitu ASB Financing dan ansuran kereta. Anggaplah itu yuran ketidakpandaian kau orang masa zaman muda.

Aku harap pelan ni mampu mencetuskan idea ke kau orang. Kau orang jimat 4 tahun. Hutang kereta dah habis bayar. Bolehlah kumpul deposit untuk beli rumah pertama pula.

Kalau kau orang nak pakai kereta Honda Civic, buat ASB Financing RM200K. Ansuran dalam RM1100 sebulan. Takde la lepas 9 tahun kau orang dapat besi buruk jeeee. Kah!

Silakan share jika manfaat.

Cara Bayar Pinjaman Kereta Online menerusi Maybank2u

Maybank merupakan antara institusi perbankan yang menjadi kegemaran selain CIMB di Malaysia. Boleh dikatakan rata-rata orang memiliki akaun di bank ini. Ia menawarkan pelbagai pinjaman untuk orang awam. Salah satunya adalah pinjaman pembelian kereta (Hire Purchase).

Artikel ini berkongsi cara bagaimana untuk membuat pembayaran bagi pinjaman kereta secara dalam talian menerusi Maybank2u. Untuk kes ini, pengguna membuat pinjaman sewa-beli kenderaan menggunakan Maybank.

Login ke akaun Maybank2u

Layari halaman web Maybank2u

Login seperti biasa menggunakan username dan password

Pilih Pembayaran Untuk Pinjaman Hire Purchase

Pilih ‘Accounts & Banking’

Pilih ‘Bill Payment’ pada menu kiri seperti di bawah

Buat pilihan ‘Make A One-off Payment’

Pilih ‘Maybank Loan & Hire Purchase’ dan klik ‘Continue’

Pilih ‘Maybank Hire Purchase’ dan klik ‘Continue’

Masukkan No. Plat kenderaan anda (Contoh ABC1234) dan klik ‘Continue’

Buat semakan nama peminjam sama ada betul atau tidak. Sekiranya betul, klik ‘Continue’

Masukkan amaun yang ingin dibayar. Pilih akaun bank yang mahu digunakan pada ‘From Account’. Klik ‘Continue’

Masukkan TAC dan selesai. Simpan resit sebagai rujukan masa hadapan.