Cara Tukar Kereta Setiap 5 Tahun Sambil Dapat Menabung Lagi

Past semua orang ada cita-cita macam ni. Betul kan? Sebelum saya kongsikan idea ni, disclaimer dulu, ianya adalah idea olahan dangubahan mengikut kefahaman penulis. Kalau ianya sesuai dengan kapabiliti kewangan anda, boleh amalkan, kalau tak, abaikan @ olah mengikut kesesuaian.

INI KERETA ANDA
————————
50k (tanpa deposit)
3% interest p.a
Pinjaman tempoh 5 tahun
Instalment 900 sebulan

Mohon & Commit ASB financing sama monthly macam kereta. Tujuannya ialah untuk kekalkan konsistensi simpanan tanpa tambah komitmen. Apply awal setahun.

INI ASB ANDA
——————
Dengan komitmen sama,
ASBF boleh mohon 160k
Tempoh 30 tahun
Instalment 863

Kaedahnya – gunakan dividen [email protected] – 11,600 untuk annual payment kereta 10,800

*Extra bole guna serve roadtax tahunan. Hilang komitmen kau kat bende alah ni kan?

Jadi komitmen sepatutnya
ASB 863 + keteta 900 = 1763
Tapi hanya serve 863 untuk ASB.
Dividen ASB bayar kereta.

Kita ambil kereta devalue 10% yearly. Jadi lepas 5thn kereta tinggal 29k. Jual kereta lepas habis bayar dan apply loan jumlah yg sama spt kereta sblmnya 50k.
Jadikan 29k tadi sebagai DP dan loan 50k.
50k+29k = harga kereta 80k > belila kereta baru 😏

Monthly pinjaman kereta tak berubah masih 900. So komitmen hanya diserve menggunakan dividen ASB tadi. Dengan kaedah ni, komitmen sepatutnya pun berkurang sikit. Yelah, sepatut kene keluar duit 900 tiap bulan, tinggal 863 je.

Jadi setiap 5 tahun kita dapat menikmati peningkatan slightly standard kereta dan tak perlu pening fikir masalah kereta. Sebab setiap pembelian kereta yang dibeli akan devalue dari nilai kereta yg semakin mahal yang dibeli. (Biasanya kereta start meragam lepas 5 tahun).

Jadi komitmen tetap sama walaupun kita tukar kereta baru setiap 5 tahun yang harga lebih tinggi.

Dalam masa yg sama ASB tadi walaupun nmpk macam takda, tapi sebenarnya, ia dah bantu untuk bayar kereta (dividen) dan simpanan (prinsipal).

Contoh lepas 2 kali upgrade kereta, ade plan perlukan cash (untuk deposit rumah) jual ASB dan ada prinsipal 30k + 12k dividen last.

Ada 42k cash, kawan kau yang pakai kereta mahal sebelah rumah tu ada 42k? 😝

Credit: Hafizhazmi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.