Cara Buat Lengan Robot berkuasa Hidraulik daripada Kadbod

Apabila sudah bosan bermain LEGO, atau terlalu merasa senang dengan menyambung rekabentuknya yang sama, anda boleh cuba memulakan sesuatu yang lebih mencabar – Membina lengan robotik berkuasa hidraulik daripada kosong!

Apa bahan yang diperlukan?

Ia tidaklah terlalu sukar mendapatkan bahan-bahan bagi membinanya, malahan kebanyakannya boleh didapati di rumah. Apa yang diperlukan adalah kadbod, picagari dengan tiub getah bersesuaian dengan saiz muncungnya, bateri lama, empat paip dan batang aiskrim (boleh didapati di MrDIY). Oh ya, jangan lupa dua klip kertas sekali.

Untuk kerja pemotongan kadbod dan sebagainya, anda perlukan gunting dan gam untuk lekatkannya semula. Akhir sekali, air juga diperlukan sebagai cecair hidraulik. Dalam paparan video ini dikongsikan air dengan pelbagai warna (dimasukkan pewarna tambahan) untuk nampak lebih cantik. Dalam video ini juga menggunakan penebuk drill, batang pencungkil gigi dan cable ties.

Ayuh Mulakan

Lihat video di bawah ini dan anda boleh dapat gambaran bagaimana ianya dibina.

Gunakan kreativiti tersendiri. Kami tidak dapat memastikan ukuran yang tepat untuk setiap satu potongan, tapi selagi ianya berhasil, kenapa tidak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *