Kemalangan Di Lebuh Raya Akibat Kecuaian Pihak Pengendali, Pengguna Berhak Buat Saman Tuntutan

Ini perkongsian daripada peguam, Nor Zabetha yang dikongsi menerusi akaun Facebook miliknya

Kalau berlaku kemalangan di atas lebuhraya, akibat kecuaian lebuhraya. Anda boleh menuntut jumlah ganti rugi 100% kepada highway tanpa membuat tuntutan insurans dan tanpa kehilangan NCB.

Musim perayaan ini. Banyak yang pulang ke kampung. Jadi saya kongsi kes kemalangan bagaimana yang boleh anda tuntut ganti rugi kemalangan dengan pihak highway secara 100%.

Sekiranya anda menggunakan lebuhraya dan tiba-tiba ada objek ditengah-tengah jalan raya. Anda cuba elak atau tidak sempat untuk dielak sehingga menyebabkan kemalangan dan kerosakan kepada kereta anda, anda sebenaranya boleh menuntut dari pihak lebuhraya.

Cara-caranya adalah seperti berikut:-

1) Bila berlaku kemalangan disebabkan kecuaian lebuhraya contohnya ada serpihan tayar lori, kotak, bangkai haiwan dan/atau sebarang objek asing yang sepatutnya menjadi tugas pekerja lebuhraya melakukan pembersihan atau pembaikian lebuhraya yang tidak mengikut aspek keselamatan.

2) Turun dari kenderaan anda. Catat waktu kemalangan. Catat arah laluan kemalangan contohnya di lebuhraya Karak dari arah gombak menuju ke arah Kuantan. Catat kilometer kemalangan. Macam mana hendak tahu kilometer kemalangan? Cuba lihat dibesi-besi pembahagi jalan ada tag kecil kuning, ada nombor. Itulah dia.

3) Tangkap gambar kerosakkan kenderaan, tangkap gambar tempat kejadian, tangkap gambar kilometer kejadian, tangkap gambar objek yang dilanggar atau dielakan, tangkap gambar papan tanda jalan (jika ada) atau apa sahaja gambar yang relevan.

4) Telefon hotline lebuhraya seperti nombor-nombor yang tentera telefon kecemasan dijalan raya atau boleh google untuk mendapatkan nombor. Laporkan tentang kemalangan. Jika dibantu oleh petugas lebuhraya, ambil nama petugas lebuhraya dan nombor pendaftaran kenderaan petugas lebuhraya.

5) Buat laporan polis berkaitan dengan kemalangan.

6) Pergi ke pejabat lebuhraya yang berdekatan seperti pejabat plus atau apa sahaja lebuhraya yang relevan, dapatkan borang tuntutan kemalangan akibat kecuaian lebuhraya. Lampirkan juga laporan polis berkenaan kemalangan. Isi segala butir-butir kemalangan.

7) Pihak lebuhraya akan menyemak segala butiran dengan memeriksa rakaman CCTV di lebuhraya. Itulah pentingnya maklumat yang anda berikan. Kalau salah arah atau kilometer, memang tak akan kelihatanlah kemalangan anda dalam CCTV kan?

8 ) Pihak lebuhraya akan menyiasat sama ada kecuaian akibat lebuhraya. Jika ya, mereka akan menanggung segala kos pembaikian. Jika penderaan anda rosak atau musnah akibat kemalangan kerana kecuaian lebuhraya dan kenderaan anda turut menghentam pembahagi jalan atau lampu jalan. Semua kos akan ditanggung lebuhraya.

TETAPI JIKA kemalangan akibat anda kecuaian anda sendiri seperti memotong di laluan kecemasan dan melanggar lampu jalan. Jadi anda perlu menanggung kos pembaikian lampu jalan BUKAN PIHAK LEBUHRAYA.

9) Adalah menjadi tanggungjawab pihak lebuhraya untuk memantau setiap 45 minit kawasan lebuhraya dari sebarang objek yang menganggu lalu lintas (waktu pemantauan mungkin berbeza berdasarkan jarak sesuatu lebuhraya). Jadi sekiranya berdasarkan rakaman CCTV, mereka baru sahaja 10 minit mengalihkan objek asing dari lebuhraya kemudian ada objek asing lain jatuh di atas jalan raya dan anda mengelak hingga menyebabkan kemalangan. Ada kemungkinan tuntutan anda tidak dibenarkan. Jadi butiran kemalangan amat penting!

10) Hantar kenderaan anda untuk dibaiki terlebih dahulu dan anda perlu tanggung kos pembaikian terlebih dahulu. Kemudian lampirkan resit pembaikian serta gambar kerosakkan semasa kemalangan dan selepas pembaikian dan diserahkan kepada pejabat lebuhraya untuk dilampirkan bersama tuntutan yang telah dibuat sebelum ini. Segala laporan polis, resit-resit atau dokumen betul mesti salinan original.

Permohonan tuntutan perlu dihantar sebelum tempoh 2 bulan dari tarikh kemalangan.

11) Tunggu bayaran ganti rugi dari lebuhraya. Jika mereka lewat, buat follow up. Jika mereka enggan membayar 100% buat rayuan kerana mereka memang perlu menanggung kos tersebut dan ‘fight for your right’.

Tahukah anda terdapat banyak kes kemalangan akibat kecuaian lebuhraya yang tidak dituntut saban tahun, sedangkan peruntukkan itu memang disediakan oleh pihak lebuhraya. Perkongsian ini adalah dari pengalaman sahabat saya yang telah berjaya membuat tuntutan 100% untuk nilai kerosakkan ribuan ringgit dek kerana keretanya menghentam serpihan lori yang gagal dibersihkan oleh pihak lebuhraya. Dia minta saya kongsi. ‘Sharing is caring’ katanya.

Sila kongsi untuk pengetahuan bersama, tuntutan ini tidak semestinya hanya sewaktu musim perayaan, waktu lain juga relevan.

Kemaskini 21 Oktober 2019

Bolehkah kita menyaman dan menuntut ganti rugi dari pihak highway sekiranya berlaku kemalangan

Boleh. Dalam kes Noor Ana Bt Bakri & 3 lagi lawan Projek Lebuhraya Usahasama Berhad & 1 lagi [2019] 5 LNS 19 mahkamah membenarkan tuntutan kehilangan tanggungan sebanyak RM 422,400.00 kepada anak dan isteri si mati dan tuntutan sebanyak RM 57,600.00 kepada bapa si mati.

Bagaimana caranya? Sebelum ini saya pernah menulis tentang tuntutan yang dibuat kepada lebuhraya dengan membuat laporan dan mengisi borang aduan di pejabat lebuhraya sendiri. Di ruang komen tulisan saya diceritakan tentang pengalaman masing-masing. Ada yang dapat dan ada yang tidak.

Jadi sekiranya anda telah mengambil langkah di atas tetapi masih gagal, anda boleh menyaman pihak lebuhraya bagi menuntut ganti rugi. Tidak kiralah sama ada kemalangan yang melibatkan nyawa atau tidak, anda berhak menyaman.

Saya terangkan lebih lanjut tentang kes di atas supaya anda jelas tentang undang-undang kecuaian lebuhraya ini dan sebagai panduan di masa akan datang.

Dalam kes di atas Noor Ana adalah isteri kepada arwah Mohd Aisamuddin. Pada 13.10.2016 jam lebih kurang 8.00 – 8.30 malam di mana Aisamuddin melalui lebuhraya dan terlanggar bongkah kayu di atas lebuhraya di KM 175.4 Lebuhraya Utara Selatan.

Sewaktu di Mahkamah pegawai penyiasat menyatakan bahawa bongkah kayu tersebut berada di laluan kecemasan sebelum kemalangan dan terseret ke bahu jalan akibat perlanggaran.

Menurutnya lagi bongkah kayu tersebut digunakan oleh motor/treller untuk menahan tayar dari bergerak. Bermakna arwah telah menunggang motorsikal di laluan kecemasan.

Namun demikian mahkamah berpendapat adalah menjadi tanggungjawab lebuhraya untuk menyelia dan memastikan keselamatan pengguna-pengguna lebuhraya agar ia selamat digunakan seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 11(1) Highway Authority Malaysia (Incorporation) Act 1980.

Saksi-saksi Defendan (pihak lebuhraya) mengesahkan kali terakhir membuat rondaan di tempat kejadian adalah pada jam 6.05 petang dan kejadian ini dipercayai berlaku pada jam 7.55 malam.

Mahkamah berpendapat tempoh masa 1 jam 50 minit ini adalah satu jangkamasa yang panjang untuk “membiarkan” kewujudan bongkah kayu tersebut di atas lebuhraya.

Dalam kata lain, mahkamah berpendapat ia adalah satu bentuk kecuaian dalam membiarkan bongkah kayu tersebut berada di situ sehingga menyebabkan kemalangan yang membawa kematian simati.

Setelah meneliti semua keterangan saksi-saksi dari kedua-dua belah pihak, mahkamah memutuskan bahawa pihak lebuhraya telah cuai namun demikian mahkamah mendapati simati turut menyumbang cuai 30% di dalam kemalangan ini.

Ini adalah kerana mahkamah mendapati simati telah menggunakan lorong kecemasan semasa kemalangan yang mana lorong itu hanya dibenarkan untuk digunakan oleh kenderaan yang menghadapi apa-apa kecemasan sahaja.

Oleh yang demikian ahli keluarga layak menuntut 70% dari RM422,400.00 bagi anak dan isteri si mati dan 70% dari tuntutan sebanyak RM57,600.00 untuk bapa si mati.

Begitulah sedikit sebanyak tentang undang-undang kemalangan jalan raya. Malah kadar kiraan ganti rugi sehingga memperolehi jumlah RM422,400.00 dan RM57,600.00 juga adalah berdasarkan peruntukkan undang-undang atas kiraan gaji terakhir si mati, umur si mati, bukti tanggungan si mati dan bukanlah kiraan tanpa asas.

Sekian berhati-hati di jalan raya dan sentiasa berwaspada. Ingat orang yang tersayang. Saya kongsikan link di bahagian komen berkenaan post terdahulu langkah-langkah menuntut dari pejabat highway tanpa prosedur mahkamah sekiranya kemalangan akibat kecuaian lebuhraya.