Ini Langkah Demi Langkah Cara Tanam Biji Benih Parsley atau Daun Ketumbar

Siapa yang tak tahu pasal ketumbar? Mesti ramai kan? Kalau nak tahu ketumbar nie asalnya daripada pokok ketumbar yang bentuknya macam daun sup tu. Pokok daun ketumbar nie sangat popular dalam masakan.

Ia tergolong antara rempah masakan yang paling popular di dunia. Kalau nak tahu buah ketumbar dijual dalam bentuk biji dan serbuk. Selalu dicampur dalam masakan untuk naikkan rasa dan aroma.

Parsley (coriander leaves) ataupun dipanggil dengan nama tempatannya daun ketumbar mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri. Antara manfaatnya ialah digunakan sebagai bahan campuran dalam masakan, memiliki kandungan Vitamin A yang cukup tinggi baik untuk kesihatan mata, menjaga daya tahan tubuh, baik untuk kesihatan dan kekuatan tulang, membantu Menjaga kondisi jantung, bermanfaat sebagai anti kanser dan anti carcinogenic, baik untuk pencernaan, mampu mencegah gangguan dan penyakit yang muncul pada ginjal, bertindak sebagai antioksidan, mencegah anemia, membantu produksi eritrosit, baik untuk kesihatan ibu hamil, membantu perkembangan sel badan, baik untuk kesihatan dan perkembangan bayi serta membantu mencegah kerosakan otak.

Ini langkah demi langkah cara untuk menanam Biji Benih Parsley. Berikut kami tunjukkan anda bagaimana ingin menyemai anak benih parsley.

1. Mula-mula campurkan tanah baja di dalam bekas sederhana besar.

2. Kemudian masukkan tanah ke dalam bekas kecil. Kemudian taburkan 5-10 biji anak benih. (Kami hanya taburkan 5)

3. Selepas itu spray permukaan tanah tadi agar tanah sedikit lembab.

4. Kemudian letakkan di kawasan yang kena pada cahaya matahari. Tapi elakkan cahaya matahari terik. Sebaiknya letak di kawasan tingkap dapur pun ok.

5. Setelah dua minggu biji benih akan mula bercambah dan dah boleh pindahkan ke pasu lebih besar.