10 Tip Ringkas Sebelum Mula Bercuti

tt1

Extension Cord?Sumber elektrik kini menjadi satu keperluan penting selain air dan internet, terutamanya pada dunia sekarang di mana penggunaan teknologi memainkan peranan penting.

tt2

Perhatikan sekiranya terdapat mana-mana port USB di dalam bilik. Selalunya LCD TV didatangkan dengan port USB. Anda boleh gunakannya untuk cas telefon serta peranti lain. Jangan lupa pula untuk ambil semula kabel serta peranti andaA selepas dicas, kerana port USB ini selalunya diletakkan di kawasan tersorok, dikhuatiri lupa.

tt3

Berusaha sedaya upaya untuk menghabiskan syiling lebihan belanja kerana kebanyakan pengurup wang tidak menerima syiling.

tt4

Snap gambar passport, Visa perjalanan anda dan simpan di dalam telefon. Sekiranya berlaku kehilangan, ini memudahkan anda untuk meyakinkan pihak imigresen negara tersebut, mahupun kedutaan negara anda untuk menggantikan passport, Visa perjalanan yang hilang. Sekurang-kurangnya ia membantu.

tt5

Sekiranya anda hanya dibenarnya untuk membawa muatan maksimum sebanyak 20kg, cuba kurangkan barangan anda kepada 5kg lebih ringan, iaitu dalam lingkungan 15kg. Selebihnya adalah peruntukan untuk membeli buah tangan di destinasi yang dituju.

tt6

Minta kaunter Check In untuk tandakan barangan anda sebagai Fragile (Mudah pecah). Ianya akan dijaga lebih berhati-hati

tt7

Untuk tujuan mengelakkan kehilangan barangan kemas, kotak pill boleh dijadikan sebagai tempat meletakkan barangan kemas.

tt8

Bawa travel pouch lengkap beserta isinya.

tt9

Cable tie penting untuk pelbagai situasi.

tt910